„АЗБУКОЉУБИ“ НАГРАЂЕНИ НА МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ У РУСИЈИ

На 7. међународном омладинском филмском фестивалу „Свет миру“, одржаном у руским градовима Јарослављ, Рибинск и Тутајев, од 17. до 23. маја, дјечији анимирани филм „Азбукољуби“ Црквене општине у Љубљани награђен је Дипломом другог степена у категорији „Филмови о православљу – дјечији студији“.

naslovna

Дјечији анимирани филм „Азбукољуби“ резултат је мултимедијалних радионица, одржаних у Љубљани од 12. до 16. октобра, на којима су учествовала дјеца, полазници вјеронауке и часова српског језика при љубљанском храму, њихови родитељи, баке, учитељи, као и свештеници ове црквене заједнице са својим породицама. У овом кратком филму се на интересантан начин представљају град Љубљана, љубљанска црква, вјеронаука и азбука. Радионице су се одвијале под руководством Студија за дјечију и омладинску анимацију „ДОМ“ из Сремских Карловаца, који има вишегодишње искуство у снимању анимираних филмова са дјецом.

У конкуренцији од преко пет стотина филмова из Русије, Украјине, Бјелорусије, Италије, Француске, Србије, Киргистана, Египта, Казахстана и Словеније, стручни жири састављен од бројних умјетника, еминентних стручњака из свијета филма и кинематографије, те представника Руске православне цркве, уврстио је у финални избор и ауторски филм полазника вјеронауке и српског језика при храму Светих Кирила и Методија у Љубљани.

На позив организатора, нашу Црквену општину на фестивалу представљали су протојереј Борислав Ливопољац и протиница Оријана Ливопољац, као ментори пројекта анимације при љубљанском храму.

Овогодишњи фестивал је био у знаку прославе двјестагодишњице од упокојења Светог праведног Фјодора Ушакова, адмирала руске флоте. Циљ организатора фестивала је промоција духовности, те подстицање дјеце и младих да стварају дјела која промовишу духовне и моралне вриједности и уједно задовољавају високе умјетничко-естетске критеријуме.

У биоскопским дворанама и градским библиотекама градова Тутајева, Рибинска и Јарославља, учесници фестивала могли су погледати више од 50 пројекција анимираних, документарних и играних филмова са духовно-моралном тематиком. На тај начин је учесницима и посјетиоцима фестивала, пружена прилика да кроз филмове виде примјере православног поимања живота и свијета. Чланови жирија били су сагласни у оцјени да је филм моћна технологија која има огроман утицај на свијест појединца као и на масовну свијест, те да се као такав мора и може користити као средство за мисионарење.

Захваљујући одличној организацији и дивним домаћинима, учесници фестивала имали су обезбјеђене бројне екскурзије, у оквиру којих су посјетили бројне музеје, културно-историјске споменике, манастире и храмове Руске православне цркве, међу којима се издвојила посјета старим храмовима Тутајева и Толгском манастиру.

Учесници фестивала имали су част упознати аниматора Александра Петрова који их је угостио у свом студију у Јарослављу. Овај велики, али и скромни умјетник је одржао кратко предавање и упознао учеснике са начином свога рада, те процесом настајања анимираног остварења „Старац и море“ који је 1999. године био награђен Оскаром за најбољи краткометражни анимирани филм.

Организатори и учесници фестивала су оцијенили овај фестивал као користан, креативан и афирмативан начин промоције моралних и духовних вриједности те изразили жељу да филмови буду приказани и у земљама учесника као својеврсни ехо фестивала.

 

Извор: spc-ljubljana.si

Posted on 2. jula 2017., in Biblioteka, Filmovi, serije i glumci, Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: