Advertisements

Ни­ко­ла Ми­ло­ван­чев – Исти­на о ло­го­ру Зе­мун 1941–1944.

У,,Политици“ од 6. јуна објављен је интервју са г. Робертом Сабадо­шем, под насловом „Логор Старо Сај­миште чека да буде достојно обеле­жен“. Поштујући историјску истину, али и читаоце „Политике“, сматрам својом дужношћу да исправим неке нетачности изнесене у делу интер­вјуа у којем се помиње нацистичкоусташки логор Земун. Већ сам наслов интервјуа је споран: 1941. године по­стојало је само једно Сајмиште, за­то назив логора никако не може би­ти „Старо Сајмиште“. А логор треба звати његовим правим именом: „Ло­гор Земун“. Све време док је постојао, власти окупиране Србије нису има­ле никаква овлашћења над логором – Србија је била с друге стране Саве. Чињеница је да су у првом раздобљу (децембар 1941 – мај 1942) зликов­ци логор називали „Јеврејски логор Земун“ и да је тада убијено више од 6.000 логораша јеврејске народно­сти.

sajmište

Чињеница је и то да је логор био на територији НДХ, да је првобит­но планиран на подручју Сремске Митровице, и да је основaн догово­ром власти Рајха и НДХ. При томе су усташке власти изричи­то захтевале да стража­ри не смеју бити Срби. А жртве у другој фази ло­гора, од маја 1942. до ма­ја 1944? Из Бијелог Брда код Осијека у логор Зе­мун је отерано 360 Срба; од 12. до 15. јула 1942. из Босанске Дубице је само током три дана у логор Земун отерано више од 5.000 Срба. Срем: 22. ју­ла 1943. из Угриноваца је отерано 170 људи, а из Добановаца тада ша­љу 260 страдалника.

Ако неко треба да помогне уређење меморијалног центра на месту логора Земун, онда су то на првом месту правни наследници оних који су логор основали и њиме управљали, а не држава Србија.

У логору су били чак и припадни­ ци неких јединица под Недићевом командом – зв. легализовани чет­ници, који су се одупрли нацистима приликом разоружавања. To наводи историчар Венцеслав Глишић у књи­зи „Терор и злочини нацистичке Не­мачке у Србији 1941–1944“ (Београд, 1970): „Крајем 1942. било их је у логору око 500. Иако су били одвојени, и за њих је важио исти ре­жим тортуре…“ У трећој фази, у по­следња два месеца, до краја јула 1944, цело­купну управу су преузе­ле усташе. Све ово је би­ло познато јануара 1946, када је Државна коми­сија за утврђивање зло­чина окупатора и њихових помагача издала Саопштење број 87 у којем су обрађени злочини у логору Сајмиште (Земун). Цитирам: „Кроз сам логор на Сајмишту прошло је око деведесет до стотину хиљада људи. Огромна већи­на свих заточеника били су Срби“. У истом саопштењу наведена су имена ратних злочинаца одговорних за логор Земун – међу њима нема ни једногфункционера власти окупиране Срби­је.

Државна комисија је као злочинце прогласила поглавника НДХ Анту Павелића, усташког крвника Диду Ква­терника, представника Рајха у НДХЗигфрида Кашеа и њихове сарадни­ке. Дакле, ако неко тре­ба да помогне уређење меморијалног центра на месту логора Земун, онда су то на првом ме­сту правни наследници оних који су логор основали и њиме управљали, а не држава Србија. Г. Сабадош није исто­ричар и верујем да је са­мо из своје необавеште­ности Недићу приписао извештај Емануела Ше­фера да је ,,Србија Јуден­фај”. Неки историчари, говорећи о жр­твама логора Земун, у последњих десет– петнаест година шаблонски помињу ,,Јевреје, Роме и антифашисте”. Срби, који су чинили велику већину логора­ша, једини се не спомињу по национал­ној припадности. То не разумем: нису само Срби били антифашисти, тј. и срп­ски антифашисти ваљда имају своју на­ционалну припадност.

И, на крају, нешто о кон­цепту уређења мемори­јалног центра. Мислим да музеј треба уредити по на­челима музејске струке (нпр. по раздобљима), као и другде у Европи. Мој отац и деда су се борили против нацизма; зато не пристајем да се после 75 година жртве у музеју деле по национал­ној припадности – мислим да је тај концепт поражен 1945. Цивилизацијски, то не припада 21. веку.

 

Написао: Ни­ко­ла Ми­ло­ван­чев, прав­ник и исто­ри­чар

Извор: Политика, уторак 20. јун 2017.

Advertisements

Posted on 27. juna 2017., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: