Ружно паче није лабуд

У уторак, 13. јуна 2017. године, у Народној библиотеци Добој (Република Српска), која је иначе позната по изузетно квалитетном културном и едукативном програму, одржана је промоција прве сликовнице чији су аутори баш деца. Сликовница садржи награђене ликовне и литерарне радове са конкурса отвореног поводом Међународног дана дечије књиге „Ружно паче није лабуд“ (2017). Конкурс је био отворен за ученике основних школа из добојског региона. Ово је прво издање за децу које је Народна библиотека у Добоју до сада приредила, али се надамо да ће ова лепа сликовница бити само прва у низу многих које ће тек објавити. Леп пример и за друге библиотеке, јер ако у децу улажемо, будућност осигуравамо.

 

 

Прочитајте предговор из књиге који је написала Ивана Букејловић, библиотекар и приређивач:

Права ствар

Дјеца су мали људи који се у свом окружењу сналазе како знају и умију, баш као и ми, одрасли, само са једном разликом: они учине да  уобичајене ствари и догађаји постану занимљивији и маштовитији!

Тако се родила и идеја о овом Конкурсу.

Занимало ме је шта би дјеца одговорила на питања: Шта би било да се Ружно паче није претворило у лабуда, него у нешто друго? Или да је остало ружно до краја живота?

Идеалан период потраге за њиховим одговорима био је април, када се обиљежава Међународни дан дјечије књиге на дан рођења једног од најпознатијих бајкописаца свијета, Ханса Кристијана Андерсена. Дјеца су требала да доврше причу „Ружно паче“ на неки други, свој начин.

У причама и цртежима које смо добили, Ружно паче се трансформисало у папагаја, принцезу или је једноставно остало ружно, проналазећи на путу одрастања пријатеље који су га прихватили таквог какво јесте.

Уколико смо овом сликовницом охрабрили учеснике Конкурса да наставе да пишу и цртају, а остале подстакли да убудуће и сами учествују, онда смо учинили праву ствар.

 

                                                                                 

Posted on 15. juna 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: