Advertisements

РАПСОДИЈА СРПСКИХ ХОМЕРИДА

О књизи Миодрага Миће Стојановића: РАПСОДИЈА СРПСКИХ ХОМЕРИДА, која је објављена у издању издавачке куће „Интерпрес“ из Београда, 2017. године, из пера мог поштованог сарадника, писца, преводиоца, књижевног критичара, Димитрија Јаничића. Прочитајте приказ, а после тога, обавезно и књигу. Вреди упознати се са животом и делом професора Милоша Н. Ђурића.

M_Đurić_naslovna

ЧОВЕК ЛЕГЕНДА

Мало је професора којима се за 125. годишњицу рођења и педесету годишњицу од смрти појаве књиге њима у част. Ту част имао је ове године професор Милош Н. Ђурић, познатији међу студентима као чика Миша. Књигу у његову част приредио је Миодраг Мића Стојановић, некада његов студент, касније и сам професор на катедри за грчки језик.

Књига носи мало необичан наслов, не нарочито привлачан за обичног читаоца. Но, приређивач нам, ипак, у уводној речи објасни да је рапсодија песма, а хомериди љубитељи Хомерове поезије, па преко тога и поштоваоци професора Милоша Н. Ђурића чијом заслугом смо добили веома добре преводе славних грчких епова. Чика Миша је хомеровску мисао, поезију и етику здушно гајио читавог живота предајући је нашим студентима. У томе је успевао захваљујући својој огромној ерудицији која му је помагала да компликоване филозофске максиме преведе у један свима близак и разумљив језик. Због тога је био омиљен међу студентима, а етику и филозофију коју је њима предавао и сам је у животу примењивао и поштовао.

Није наодмет још једном препричати анегдоту о јединству нормативног и стварног код чика Мише, јер њена порука итекако заслужује понављање. Било је то крајем 1941. године, за време немачке окупације Србије. Недићев квинслишки режим понудио је најпознатијим српским интелектуалцима такозвани Апел, изјаву лојалности окупаторској власти. Сви познатији интелектуалци, међу њима и сви професори универзитета, требало је да га потпишу, па је скуп тих људи организован у Коларчевој задужбини. Тај апел су потписали многи, али је био известан број оних који то нису хтели. Но, то је јавно једини одбио професор Милош Н. Ђурић, звани чика Миша.

Дошао је и он у Коларац, видео ко је све ту, видео шта се тражи и кренуо према излазу. Његов колега, познати композитор и професор музике, га заустави: „Професоре Ђурићу, знате колико су Немци сурови, потпишите овај папир, иначе ко зна шта ће бити с вама.“ „Лако је вама колега, ви предајете дипле, а ја предајем етику, а то се ипак разликује“ – одговори чика Миша и изађе. Наредне седмице је присилно пензионисан, а онда одведен у логор на Бањицу, где је провео годину дана.

Овај анегдотски приказ чика Мише сасвим је довољан да нас увери да је потребно да да се он памти, да не сме да се заборави. Но, то је само детаљ. Преводи епова Илијада и Одисеја, књига Историја хеленске књижевности, Историје хеленске етике, Атински државници, па бројне студије из филозофије, етике и књижевности, чувају његово место у историји српске културе. Ова књижица је само подсећање. Она садржи новинске текстове из времена његове смрти, а затим научне радове о њему које су написали чланови Друштва српско грчког пријатељства поводом стогодишњице његовог рођења. Ту су радови М. Флашара, Д. Грабовца, Ј. Христића, М. Стојановића, К. Марицки. Додајмо приказ књиге сећања познатих глумаца и редитеља којима је чика Миша предавао на Факултету драмских уметности и две песме Милована Витезовића.

Милован Витезовић у песми „Милош Н. Ђурић у „Нолиту“ каже: „… Није Ахил, будалчине, / Већ Ахилеј!“ …“Чика Мишо, / Тако се пише у Европи!“/ „Ахилеј је Грчка / Пре Европе.“

Ова књига на леп начин, научнички педантно и новинарски осећајно, студиозно и анегдотски, речју и сликом подсећа на ову славну личност српске културне историје.


 

Приказ написао Димитрије Јаничић

 

Advertisements

Posted on 11. juna 2017., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: