Advertisements

6 razloga da čitate pre spavanja – ako vam је razlog za čitanje uopšte potreban

Nije iznenađenje da je čitanje dobro za zdravlje, to je poznato već dugo. Znate li zašto? Pokazalo se da čitanje pre spavanja donosi mnoge dobrobiti. Ako ste ovo radili do sada, srećnik ste. Ako niste, možda je vreme da steknete ovu naviku.

shutterstockreadbed

  1. Spavaćete bolje

Čitanje podstiče spavanje, jer je vaša svest na nekom drugom mestu i ne fokusira se na stvari iz vašeg života. To je kao kada deci čitate pre spavanja., mnogi padaju u san do kraja priče. Ovo ne važi ako ste stigli do super zanimljivog dela knjige, onda ćete verovatno želeti da pročitate sve do poslednje strane.

  1. Pomaže kod smanjivanja stresa

Grupa istraživača sa Univerziteta u Sureju otkrila je da čitanje pre spavanja smanjuje stres do 68%. To je mnogo manje stresa na vašim ramenima i mnogo strana u koje možete za zaronite.

  1. Bićete mirniji

Ako vam je uključen tv, trebaće vam više vremena da zaspite, naročito ako je glasan. Čitanje je sjajan način da se umirite i uljuljkate pre spavanja. To je mnogo bolje i zdravije za vas.

  1. Imaćete bolju koncentraciju

Dok pretrčavate po društvenim mrežama pre spavanja, prerađivaćete mnogo različitih stvari odjednom i biće vam teško da se fokusirate na jednu određenu stvar. Bez vizuelnih pomagala (osim ako čitate strip ili grafičku novelu), primorani ste da se fokusirate isključivo na priču u knjizi! Na ovaj način trenirate mozak da lakše „kopča“ stvari i da se stvarno koncentriše.

  1. Postaćete osećajniji

Osećajniji postajete tako što svet gledate kroz oči drugih ljudi, a čitanje vam pomaže u tome. U skladu sa mišljenjem psihologa sa Univerziteta Jork, ako pravilno čitate, bićete u mogućnosti da vidite kroz par očiju koje su drugačije od vaših.

  1. Postaćete kreativniji

S obzirom da je čitanje vežba za mozak, što više čitate, videćete stvari drugačije nego pre. Ovo vam takođe pomaže da probleme rešavate na drugačiji način, jer ćete preskakati prepreke kreativnim blokovima.

Čitate li pre spavanja? Napišite zašto ili zašto ne!

giphy


Izvor: Bookstr.com

Tekst prevela sa engleskog Nevena Vuksanović iz Kostolca

Advertisements

Posted on 10. juna 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: