Advertisements

Манастирске и црквене библиотеке чувари културне баштине

Пожаревачка Библиотека учествовала је на стручном скупу „Манастирске и црквене библиотеке чувари културне баштине“, одржаном 18. маја 2017. у манастиру Велика Ремета.

Учеснике скупа поздравили су  Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, Вера Новковић, директорка Српске читаонице у Иригу и Весна Петровић, аутор пројекта „Каталог библиотека фрушкогорских манастира“.

Нашу Библиотеку представила је Вера Зарић Митровић, руководилац Матичне службе,  пројектом и Каталогом „Стара и ретка књига у пожаревачком крају“ у сарадњи са колегиницом Татјаном Живковић, руководиоцем Завичајног одељења и Одељења старе и ретке књиге.

                                                                                           

Предмет истраживања и библиографске обраде у Каталогу „Стара и ретка књига у пожаревачком крају“ су публикације књижних фондова установа културе у граду и Браничевском округу као што су:  Народни музеј Пожаревац, Историјски архив Пожаревац, Народна библиотека „Вук Караџић“ у Великом Градишту,  књиге из фонда Црквене општине пожаревачке  и 12 манастирских и црквених библиотека на територији Браничевске епархије, као и приватне библиотеке Радета Обрадовића из Великог Поповца, Томислава Јевремовића из Дубравице и Велише Јоксимовића из Пожаревца. Књиге су штампане и издаване на старословенском и српском језику.

Извор: Народна библиотека Пожаревац

Advertisements

Posted on 2. juna 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: