Advertisements

БИБЛИОНЕТ 2017 – стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије

Заједница матичних библиотека Србије и Библиотека града Београда вас позивају да учествујете на стручно научном скупу Библионет 2017, који ће бити одржан у Београду, од 14. до 16. септембра 2017. године. Тема скупа: „Информационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама“ Библионет 2017 ставља фокус на примену информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у библиотекама и на увођење иновативних библиотечких сервиса и програма заснованих на савременим технолошким достигнућима.

Библионет 2017

Библиотечко пословање данас засновано је на информационим технологијама – библиотечки информациони пословни системи, електронски каталози, различите базе података, аутоматизована позајмица (баркодирање фондова), различити софтвери за управљање радним процесима и њихово евалуирање и сл. Такође, број библиотечких сервиса заснованих на ИКТ у непрекидном је порасту.

Све је више библиотека чије услуге обухватају: електронске читаонице, makerspace едукативне лабораторије, са различитим дигиталним алатима (3Д штампачи, роботи…); media lab просторе за стварање аудио и видео садржаја; различите онлајн услуге (образовни курсеви, видео игре и веб сајтови, е-магазини, сервис Питај библитекара…) и др. У складу са овим, савремени трендови у развоју библиотечко-информационе делатности подразумевају снажно развијену информатичку инфраструктуру, перманентно ангажовање ИТ стручњака, као и континуирано праћење и едуковање библиотечких стручњака у области ИКТ.

Са друге стране, унапређивање и одржавање информатичких платформи и ангажовање стручњака, са аспекта могућности библиотека, подразумева посебне напоре у постизању баланса између нараслих захтева и скромних средстава којима оне располажу. Развој, па и опстанак библиотека као носилаца информационог друштва и друштва знања, директно је сразмеран улагању у област ИКТ. Основна идеја овогодишњег Библионета је да се: – подвуче значај повезаности библиотека и ИКТ, – прикажу стремљења и праксе библиотека развијених земаља, – представе иновативни сервиси српских библиотека засновани на ИКТ, – представе различити видови библиотечког пословања засновани на ИКТ, – утврде потребе и могућности за имплементацију ИТК у рад српских библиотека.

Позивамо заинтересоване колеге да представе домаће или иностране примере добре праксе, достигнућа, истраживања, пројекте, програме и друге активности својих библиотека на овом пољу, иновативне апликације које се примењују у библиотекама, планове за будућност или било који други аспект примене ИКТ који за циљ има боље пословање библиотека и квалитетнију услугу за кориснике.

Напомињемо да се скуп неће бавити дигиталним колекцијама библиотека, с обзиром да је ова тема била заступљена на Библионету 2014.

Пријава за излагање на скупу врши се попуњавањем формулара за пријављивање.

Пријава за излагање на скупу врши се попуњавањем формулара за пријављивање. Формулар (преузети овде) треба доставити електронским путем најкасније до 15. јула 2017. године на имејл адресу biblionetbeograd2017@gmail.com.

Списак одабраних излагача биће објављен најкасније до 10. августа 2017. Излагачи су дужни да најкасније до 7. септембра финалну верзију своје презентације доставе на имејл адресу biblionetbeograd2017@gmail.com.

Излагачи су у обавези да по завршетку скупа, најкасније до 30. септембра 2017. године, доставе рад у текстуалној форми, како би био објављен у зборнику скупа. Излагачима на скупу биће обезбеђен хотелски смештај (једној особи по излагању).

На скупу ће, поред домаћих учесника, излагања имати и три реномирана инострана предавача по позиву, као и колеге из региона које ће представити добре праксе својих библиотека.

Молимо матичне библиотеке Србије да овај Позив и Формулар за пријављивање проследе свим јавним библиотекама на подручју своје матичности. Очекујемо вас у Библиотеци града Београда!

Извор: biblionet2017.files.wordpress.com

Advertisements

Posted on 27. maja 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: