Advertisements

Гвоздени испит – Касандра Клер и Холи Блек

Ево једне нове књиге за тинејџере из жанра епске фантастике – Гвоздени испит. Ауторке романа, Касандра Клер и Холи Блек, у обиљу књига након Хари Потера, ипак су успеле да напишу једну сасвим оригиналну књигу. Књига је објављена у издању издавачке куће Лагуна из Београда, 2017. године. Прочитајте шта је о књизи рекао мој поштовани сарадник, писац, књижевни критичар и преводилац – Димитрије Јаничић.

Гвоздени испит_насловна

НОВА МАГИЈСКА ШКОЛА

После Харија Потера и његове школе магије, посебно после серије књига и филмова о Господару прстенова, појавило се више књига које покушавају да се угурају у списак бестселера ове врсте литературе. Тако се недавно појавила и једна серија књига (а како би друкчије код Американаца) која покушава да на неки начин имитира школу Харија Потера у Хагворту, али на један другачији начин. Да будемо прецизни издавач је за сада понудио само прву књигу из серије која носи наслов „Гвоздени испит“. Читава серија носи заједнички наслов „Магистеријум“.

Аутори су две америчке списатељице Касандра Клер и Холи Блек. И, признајем, њихово чедо, прва књига из серије „Магистеријум“ делује сасвим симпатично, чак убедљиво, а у сваком случају узбудљиво, а делимично и језиво.

Као девојчице, тако би могла да почне прича о њима, оне су заволеле „Ратове звезда“, читале стрипове о Бетмену, књиге о „Господару прстенова“, па онда саме покушале да се баве писањем сличне литературе. Најпре су то радиле самостално, а онда се среле, упознале и кренуле у заједничку пустоловину, почеле да заједно пишу. Тако је настала серија књига „Магистеријум“, а „Лагуна“ је објавила прву књигу из серије која носи наслов „Гвоздени испит“.

Магистеријум је школа за магове, слична Хагворту. Но, ова школа је подземна, њени питомци живе у интернату који се налази у подземним пећинама које су потпуно одвојене од нормалног света. Тамо су и подземне реке, тамо живе необичне животиње.

Главни јунак Калијум Хант је као дете био рањен у рату магова. Он је тада био тек беба која ништа није разумела. Но, његова мајка је написала поруку „Убијте дете!“ Зашто? Шта се дешавало у тој пећини препуној лешева у којој је остало живо само једно рањено дете? Каква је веза Господара Хаоса, непријатеља света који познајемо и невиног детета?

Читаоци ове серије књига то ће тек сазнати ако прочитају књиге. Ауторке вешто уграђују део одговора у прву књигу серије. Књига је написана узбудљиво, занатски вешто, превод је језички и стилски дотеран, а пасуси о могућем магијском коришћењу енергије елемената делују убедљиво. Хроми, увек одбацивани, па због тога огорчени дечак Кал(ум) стиче прве пријатеље, постаје део једног малог колектива, па је роман истовремено и симпатична прича о одрастању и пријатељству.

Ученици Магистеријума готово по правилу имају неке старе везе са магијом. Њихови родитељи су веома често били питомци исте школе. Но, однос према школи и према магији је веома различит. Честе су неке неспутане магијске моћи које школа треба да уобличи. Разуме се ту се готово буквално јављају супротности „беле“ и „црне“ магије. Ауторке су се трудиле да магију повежу са науком, па тако нађу оправдања и рационална тумачења за неке магијске поступке. Оне у томе доста добро успевају.

Читаво штиво је, иначе, узбудљиво, изазовно. И обећавајуће. Јер, ови ђаци поред гвозденог испита на крају прве године имају и бронзани, сребрни и златни испит, што обећава нове наставке овог узбудљивог тинејџерског романа.

Ово је моја препорука књиге љубитељима фантастике свих узраста.


Димитрије Јаничић

Београд

Advertisements

Posted on 1. maja 2017., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: