Advertisements

После Јаше Томића, обележје и Милици

Као и њен отац Светозар Милетић, Милица Томић се бавила политиком, била је посланик, писала је и уређивала лист „Застава”, као и лист „Жена”. Била је удата за Јашу Томића

Милица и Јаша Томић

У Новом Саду је покренута иницијатива да и Милица Томић добије спомен-плочу. Као и њен отац, народни трибун и вођа Срба у Угарској Светозар Милетић, Милица Томић бавила се политиком и била је посланик. Писала је и уређивала у листу „Застава” за време док је његов оснивач Светозар Милетић био у затвору. Покренула је лист „Жена”, залагала се за образовање Новосађанки и основала женску читаоницу „Посестрима”.

Била је удата за новинара и радикала Јашу Томића, каснијег уредника „Заставе”, са којим је учествовала у Великој народној скупштини која је 1918. одлучила о присаједињењу Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији.

Где ће се обележје налазити и како ће изгледати још није познато, јер је процедура тек покренута. План је да се најпре оснује одбор за спровођење одлуке о подизању спомен-плоче, а данас ће о оснивању тог трочланог тела одлучити Скупштина Новог Сада, на предлог Савета за културу.

„Иницијатива постоји још из прошлог састава. Ми смо је затекли и упутили у процедуру”, каже председник Савета за културу Ђула Киш, наводећи да ће у одбор, у складу са прописима, бити именовани стручњаци из области културе и урбанизма – историчари уметности, сликари, вајари, књижевници…

Милица Томић је била изузетна историјска личност. Осим што је била посланик Велике народне скупштине која је 25. новембра 1918. донела одлуку о присаједињењу, била је и културни радник и интелектуалац. Милица Томић, Милева Марић Ајнштајн и Савка Полит су извансеријске даме које су пуно учиниле и на афирмацији женског покрета, наводи музејски саветник и в. д. директора Музеја Војводине Драго Његован, који је и аутор бројних књига и радова о присаједињењу Војводине.

Он каже да око подизања спомен-плоче Милици Томић „не може бити полемике”, каква је постојала када је у Новом Саду подигнут споменик Јаши Томићу, који је био њен супруг.

Радикалу Томићу споменик је подигнут 2006. године, а најгласнија у противљењу томе била је Лига социјалдемократа Војводине, која је од тада више пута тражила да се споменик уклони јер је, како кажу, ширио антисемитске идеје и био у затвору због убиства политичког противника, либерала Мише Димитријевића.

Управо Милица и њен љубавни живот били су тема неких текстова Мише Димитријевића у његовом листу „Браник”, због којих га је Јаша Томић убио на старој новосадској железничкој станици, у данашњем насељу Лиман.

Одборница ЛСВ-а Маја Седларевић истиче да би она волела да се Милица Томић посматра у првом плану кроз њен политички и друштвени активизам, а „да се занемари чија је била супруга и ћерка”.

„Треба је посматрати као индивидуу, друштвену активисткињу и, морам да кажем, велику феминисткињу, једну од шест жена које су биле у прилици да гласају на Великој народној скупштини”, каже Седларевићева, која је и заменик председнице Комисије за родну равноправност. А да ли ће Лига својим гласовима подржати подизање спомен-плоче – о том потом, додаје.

Изузев Милице, све историјске личности у овој новосадској причи имају обележја у граду. Споменик Светозару Милетићу је на Тргу слободе, а по њему је названа и оближња Милетићева улица. Јаша Томић, осим споменика у Дунавској улици, има и „свој” булевар код Железничке станице, док се Улица Мише Димитријевића налази у насељу Грбавица.

Аутор: С. Ковачевић

Извор: Политика

 

Advertisements

Posted on 20. aprila 2017., in Biblioteka, Iz istorije, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: