Advertisements

Како волети себе

Када је у питању љубав, многи размишљају у категоријама ”или, или”. Тако је и филозоф Огист Конт сматрао да смо или егоисти, који воле само себе, или алтуристи, који воле друге људе. Данас знамо да није добро нити бити егоиста, нити алтруиста који се несебично даје другима. Егоисти на крају остају сами, а алтруисти на крају увиђају да их је жртвовање за друге довело до тога да себе сматрају жртвом.

Трећа позиција, да неко истовремено воли и себе и друге, иако је оптимална, нема посебан назив, због чега је многима нејасна. Као што они које други опажају као себичне, егоисте, саможиве, самољубиве – треба да науче да воле друге, тако и они који се жртвују у име љубави према другима треба да науче да воле себе.

Један од начина на који особа може сама себи да искаже позитиван однос јесте да себе третира на исти начин на које третира и људе које воли. Добар модел који може да послужи онима који желе да развију вештину самољубави јесте „пет језика љубави” Гарија Чепмена.

Као што другима можемо да изразимо љубав тако што им упућујемо лепу реч, нежан додир, дарујемо их поклонима, чинимо им услуге и посвећујемо им време – исто тако то можемо да чинимо и себи.

Добро је током дана унутрашњим говором похвалити себе, препознати неки свој квалитет или утешити себе. Исто тако је важно водити рачуна о свом телу, помазити себе неким додиром који изражава љубав. Они који то не чине могли би понекад да обрадују себе тако што ће себи купити нешто што им значи и чему ће се обрадовати. Учинити нешто себи значи запитати себе: „Шта би ми сада пријало?” и онда отићи на неко лепо место, упустити се на неку пријатну активност или приредити себи неко задовољство, па макар припремити себи омиљено јело.

Веома је важно узети време за себе. Људи који никада немају времена за себе не схватају да то само значи да себи нису довољно важни да би себи посветили времена. Ако никада немамо времена за нешто, то значи да нам то није довољно важно и да га посвећујемо нечему другом што нам је важније.

Изражавати љубав према себи само једним језиком љубави по правилу није довољно, тако да се препоручује да особа научи да то чини бар на три различита начина, што би требало да током времена пређе у навику која изражава нови однос према себи.

Иако неговање љубави према себи помаже да се боље осећамо, оно не може заменити осећај вољености који настаје када љубав примамо од других. Неговање самољубави не смањује потребу да се буде вољен од других. Оно помаже и у односима љубави према другима зато што особа која прихвата и воли себе зна да заслужује љубав других.

Аутор: Зоран Миливојевић

Извор: Политика

Advertisements

Posted on 18. marta 2017., in Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: