Advertisements

Како се каже ВОЛИМ ТЕ – Слободан Станишић

Књига поезије за децу нашег познатог писца Слободана Станишића КАКО СЕ КАЖЕ ВОЛИМ ТЕ, ових дана треба да изађе из штампе, у издању Дечјег културног центра из Београда. Самим тим, што је ово десето издање те књиге, много тога говори, али пре него што купите или позајмите књигу из библиотеке, прочитајте шта о њој каже мој сарадник на блогу, Димитрије Јаничић, писац, преводилац и књижевни критичар. Да будете још убеђенији да је то баш права књига за ваше дете…

Layout 1

КАКО СЕ КАЖЕ – ВОЛИМ ТЕ

Слободан Станишић је аутор више од стотину књига, углавном за децу и младе. И веома радо читан. Посебно га радо читају дечаци и девојчице када им хормони подивљају, када почне она хормонска револуција у њиховом организму, она промена коју не схватају, па се због ње нађу у небраном грожђу. То је, разуме се, време првих заљубљивања.

Како изрећи ту прву озбиљну симпатију, како избацити из главе неку девојчицу (или дечака) која је заузела (или је заузео) све мисли. До јуче весео дечак одједном се покуњи, гледа у у празно и не види ништа, као да је тешко болестан. Покојни Мика Антић је говорио о плавом чуперку у глави. Али, Мика Антић је пре пола века схватио да дечји свет љубавних пубертетских јада одлично и слично, а опет различито, схвата и Слободан Станишић. Он је тада предложио објављивање ове збирке која на хуморно ведри начин, различит од Микиног описивања нежног треперења првих љубавних невоља, говори о истој ствари.

Слободан Станишић, коме је Мика ту књигу препоручио за штампу, пре пола века вероватно није очекивао да ће за десето издање те књиге бити довољно интересената. Изгледа очигледно, љубав је свежа новост за сваку генерацију. Станишић песник је то осетио, проживео и стиховима се изразио као клинац, свестан да је то својеврстан приручник и за њега као родитеља, а сада и као деду.

А „волим те“ може се рећи на хиљаду начина. И увек ће звучати, лепо, обећавајуће, ново, животно. Сасвим је неважно да ли је тај немир, тај вулкан осећања са којим се неки дечак (или девојчица) одједном нађу изазвала нека Оља, или можда Сања о којој будан сања, можда размишља да ниједна није као Гордана, да због Дане краде богу дане. Остаће нека Ивана тајна неоткривена, док ће пољубац са неком Босом да се провлачи као доживљај за памћење током читавог живота.

Станишић на све те недоумице гледа са веселије стране. Но његов стих звучи тако убедљиво када тврди да због неке клинке чини се да и птице у парку ућуте, а светла се пригуше. Изгледа да и лишће на дрвећу престане да трепери осећајући како у неком дечаку расте огромна љубав која прети да поплави свет. Станишић каже да није лако делити клупу са Јасмином која по понашању личи на гусарског капетана, али се њему чини најлепшом на свету. Због неке девојке која се зове Лота дечак, између осталог прескаче и плот који му на његову жалост „поједе панталоне“. Други због неког тате искаче кроз прозор са високог приземља, девојка пати што Игор обраћа пажњу само на рачунар, а трећи, међутим, види дугу када се нађе у друштву са својом симпатијом.

И тако, од једног до другог, због неке Гордане, Дане, Јасмине, Сање, Иване, Оље или Босе, због неког Игора, Слобе или Мике трепере срца, губи се апетит, зури се у празно или се смешка безразложно. Слободан Станишић, познавалац тих „невоља“ пубертетских поиграва се речима, плетући дивне приче о првим љубавима. А љубави су увек исте и увек различите.

О њима се не може учити из књиге, оне се доживљавају. То свака нова генерација „проверава“ на сопственом искуству, учећи се да поново савлада ту тешку животну раскрсницу. А ово, десето издање књиге „Како се каже волим те“ које издаје Дечји културни центар, свеже је као јутарња роса, иако је старо пола века. Јер љубавни јади савремених дечака и девојчица јесу нови, али су истовремено и стари. То је парадокс живота.

А књигу, сем мене, још боље препоручује та њена дуговечност.


Димитрије Јаничић

Београд

Advertisements

Posted on 24. februara 2017., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: