Advertisements

Правопис у слици и речи

Правопис у слици и речи је назив недеље правописа која је реализована недавно у Народној библиотеци Бор. Програм је дело удруженог рада ОШ „3. октобар” и Дечјег одељења Народне библиотеке Бор, а уз свесрдну помоћ Енигматског клуба Бор и Драмског студија Центра за културу Бор, пренео је портал Удружења „Живојин Мишић“.

uliceeee67


Окосница целог програма је допуњена фото-изложба Ма ко је бре неписмен, изложба фотографија јавних натписа са правописним грешкама, која је први пут приказана у мају. Изложба је у исто време била и мотивациона, али и развојна јер је пружила могућност за развијање одговорности и свести о важности поштовања правописа, нарочито у јавном простору.

Недеља правописа је имала две циљне групе: децу/ученике и одрасле/наставнике и учитеље. За одрасле су урађена два предавања: Правопис у школској администрацији, где је указано на најчешће правописне грешке и недоумице приликом попуњавања школске администрације и Правопис у савременој комуникацији, на коме је поред основних одлика и врста савремене комуникације, истакнута неминовност повезивања правописа и куцања текста, као и правилног састављања и слања имејл порука, најраспрострањеније форме електронске комуникације.

За ученике су осмишљени Правописна енигматика (такмичење у решавању укрштеница, ребуса и анаграма) и квиз Колико познајем правопис (укупно шест игара где је свака игра представљала једну правописну област) у коме су снаге одмериле четири борске основне школе. Победницима су обезбеђене и пригодне награде (поклон шољице, обележивачи за књиге, дипломе, чланске карте и по један примерак Правописа и Клајновог Речника језичких недоумица за школску библиотеку.

Цео програм је требало да скрене пажњу на недопустиво велики број правописних грешака, да утиче на развијање одговорности и свести о важности поштовања правописа јер правила без примене не значе ништа.

Судећи по броју посетилаца, појачаном интересовању за правописне приручнике, броју нових чланова Народне библиотеке у периоду мај – децембар, али и по присутности и извештавању медија, почев од локалних до телевизија и радио станица са националном фреквенцијом, циљ правописне недеље је и остварен.

Циљ удружења „Живојин Мишић“ је препознати проблеме у друштву чија решења, кроз пројекте и активности удружења имају дугорочне позитивне ефекте на младе.

Подстицање предузетништва код младих у исмеравање ка истрајности, иновативности и иницијативи, такође је један од циљева удружења као и подстицања грађана и друштва уопште на иницијативу и веру у натпросечне резултате.

Извор:

Добревести.рс

 

Advertisements

Posted on 23. februara 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: