Advertisements

Научни камп „Виминацијум“ 2017

Задовољство нам је да вас и ове године позовемо на Научни камп „Виминацијум“ (Science Camp „Viminacium“), који ће се одржати у току Ускршњег распуста и током летњег распуста, у истоименом археолошком и палеонтолошком налазишту. Камп организује Центар за науку и иновације Тачка пресека (Intersection) у сарадњи са реномираним научним и образовним институцијама: Археолошким институтом САНУ, Математичким институтом САНУ и Центром за нове технологије. У раду кампа учествоваће и многи други изузетни научници спремни да младима приближе науку на леп и занимљив начин. Током тродневног научног дружења, свако од учесника Дечјег научног кампа научиће и пронаћи одговоре на многобројна научна питања са којима се сусрећемо у свакодневном животу, упознати се са делом наше културне баштине и првенствено, добро забавити.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Научни центар „Виминацијум“ се налази у близини Костолца, на 95 км од Београда. Познат је по изузетној културно-историјској вредности, као локалитет од међународног значаја под заштитом УНЕСКО-а. У његовом склопу су научно-истраживачки центар, археолошки локалитет римског града и легијског логора из првог века наше ере и палеонтолошки парк. У њему се налазе аутентични објекти античких базилика и некропола, римски амфитеатар, аквадукт у дужини од близу 10 км и бројне друге грађевине из античког периода. Научни центар „Виминацијум“ је међународно познат и по недавно пронађеним изузетно ретким остацима мамута из праисторијског периода. Простор на коме се камп одвија представља отворену књигу геологије, археологије, културе, уметности и историје ових простора.

Научни камп „Виминацијум“ се организује за децу узраста од 7 до 12 година, у шест тродневних термина (петак-недеља) у току летњег распуста. Ове године уводимо и нови термин током Ускршњег распуста (четвртак-субота). У сваком од термина у кампу ће боравити по двадесет петоро деце. Полазак првог дана смене у 8.00 часова, а повратак трећег дана у раним вечерњим сатима.

Термини кампа су:

13. – 15. април 2017. (Ускршњи распуст)
16. – 18. јун 2017.
23. – 25. јун 2017.
30. јун – 2. јул 2017.
07. – 09. јул 2017.
18. – 20. август 2017.
25. – 27. август 2017.

Програм Научног кампа приближиће деци различите научне области (археологију, хемију, биологију, палеонтологију, физику, астрономију, роботику, математику, форензику итд.), са циљем да подстакне њихову радозналост, креативност и критичко мишљење. У погледу садржаја, интерактивног начина рада и кадрова, камп је организован по правилима летњих школа на европском нивоу.

Сви предавачи имају више од 10 година искуства у раду са децом. Кроз разноврсне садржаје и методе (интерактивне научне радионице и експерименте, ископавање на археолошким локалитетима, оријентацију у природи, посету површинском рударском копу „Дрмно“, сусрет са нашим реномираним истраживачима међу којима су и добитници највећих европских научних пројеката), деца ће имати прилику да:
учествују заједно са нашим познатим археолозима у археолошким ископавањима,
сретну се са мамутицом Виком и њеним палеолитским друштвом,
упознају се са купалиштима, забавама и храном из римског доба,
управљају роботима, уз прослављене роботичаре са Електротехничког факултета у Београду,
виде физику у служби мађионичара („невероватна“ равнотежа, Леонардов мост, јајогледи, извади чеп из боце, „картезијански гњурац“…),
направе торнадо у боци, хемијски коктел, „љигавца за понети“, хемијску ерупцију…
посматрају свет под микроскопом и науче како да направе свој микроскоп,
буду гости у природи (самоникле биљке на јеловнику, хербар за понети, инсекти савезници…),
пусте машти да их води (прављење мозаика, травнато ручно ткање, бојење природним бојама, фигурине од глине…),
комбинују математику и уметност,
пеку колаче у сопственој соларној рерни,
упознају се са абецедом форензике,
завире у словенску митологију,
и још много тога…

Смештај

Смештај деце и гостију кампа је у новоизграђеном комплексу Domvs Scientarivm Viminacivm, у оквиру самог комплекса Научног центра.

Трошкови учешћа
Трошкови учешћа у Научном кампу „Виминацијум“ по детету износе 15.000 динара и укључују трошкове пута (Београд – Виминацијум – Београд), исхране, смештаја, научних радионица и пратећих активности, улазница за све локалитете и материјала за научне експерименте.

Пријава

За пријаву деце за Научни камп „Виминацијум“, молимо да попуните online формулар:

Формулар за пријаву

 Након пријема попуњеног формулара родитељи односно старатељи добиће потврду пријаве од стране организатора, као и текст уговора за боравак детета у кампу и детаље о уплати.

Контакт

За све информације можете да се обратите на адресу kamp@intersection.rs


Извор:

Intersection.rs

 

Advertisements

Posted on 21. februara 2017., in Kultura u izlogu, Pomoć onima koji uče, Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: