Advertisements

Успех српског стрипа у Француској

Европски љубитељи стрипа су 15. јануара, у француском граду Сан-Ремију, награду петог Салона стрипа „Фести’ДБул” „Златну музу” доделили уметнику из Ниша Владимиру Крстићу Лацију, аутору „Шерлока Холмса”.

Владимир Крстић и Драган Лазаревић добитници „Златне музе”

Овај класично образовани уметник, један од најугледнијих европских стрип-аутора реалистичке стилизације, у Југославији дебитовао је осамдесетих година прошлог века серијалом „Били Луталица” са Миодрагом Крстићем, а од 2006. ради стрипове за највеће светске издаваче у Европи и Америци.

Публика је претходне године „Златну музу” дала нашем Драгану Лазаревићу – Драгану де Лазареу, аутору тамо омиљене серије „Рубин”. Мајстор карикатуре гостовао је сада у Сан-Ремију промовишући албум „Киселине црне боје” у сарадњи са Божидаром Милојковићем Бамом и Лазаром Одановићем. Албум је по гласању читалаца на референтном сајту „БДгест” ушао у пет најбољих стрипова децембра на француском језику.

Награду за младог аутора добила је стрип-ауторка Перин Рира Шево, која се бави карикатуралном стилизацијом.

Салон у Сан-Ремију, под управом Лорана Катра, одржава се уз подршку самоуправа Сан-Ремија и Шалона на Сони. Ове године су градоначелници Флоранс Плисоније и Жил Платр завршили церемонију надахнутим говорима о томе како стрип спаја културе, али и да су везе Француске и Србије јаке на много планова.

Српска делегација је домаћинима даровала издања на француском: „Наставиће се… – Три генерације српског стрипа”, као пројекат Удружења стрипских уметника Србије и Француског института у Србији; збирку „Линије фронта” о Првом светском рату „Систем комикса“ и „Трећи аргумент” по причама Милорада Павића о идентитету и неизвесној будућности Европе.

Делегацију Србије чинило је седам уметника који су представили албуме и монографије у издању „ЈИЛ Едисион”.

Аутор култних југословенских стрипова Жељко Пахек представљао је албум „Легија непромочивих”. Зоран Туцић и Зоран Стефановић представили су шесто светско издање „Трећег аргумента”, енигматичног стрипа који је на сајту БДгест безмало сваки француски читалац оценио петицом.

Нишлија Тони Радев представио је галским читаоцима карикатуралну серију „Макс Дебрис” по сценарију Ђорђа Милосављевића и Марка Стојановића, која је на српском објављена већ три пута.

Лепо изненађење био је успех академске уметнице из Ниша Тамаре Лаци Крстић која је представила монографију „Цртежи, слике, графике”. Уметница је добила позив француске државе за изложбу оригинала и предавања у тамошњим образовним установама.


Извор: Политика

 

Advertisements

Posted on 11. februara 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: