Advertisements

Izložba starih i retkih knjiga u Galeriji

Kulturno i nacionalno blago koje baštini požarevačka biblioteka, od utorka, 31. januara u Galeriji savremene umetnosti. Izložba  predstavlja izbor iz fonda stare i retke knjige. Kod odabira publikacija presudna je bila godina izdanja, kao i grafički izbor štampanih knjiga.

Kao najvrednije, organizatori izdvajaju „Itiku jerpolitiku“ (Beč, 1774) i knjigu „Istorija raznih Slavjanskih narodov naipačev Bolgarov, Horvatov i Serbov“ čast druga arhimandrita Jovana Rajića (Beč, 1794) i „Monumenta Serbica“ Franca Miklošića (Beč, 1858) iz biblioteke Mihaila J. Miladinovića.

Bogatstvo ovog fonda čine i knjige iz privatne biblioteke Gliše Paviševića, blagajnika na dvoru kneza Miloša,  „Pisma Dositeja Obradovića“ (Beograd 1833), iz knjige Petra Šljivića, „Miloš Obrenović ili pogled na istoriju Srbije od 1813. do 1839.“

Inače, fond stare i retke knjige Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac do 1867. godine, sadrži 121 primerak stare i retke građe.

Od izuzenog i velikog kulturnog značaja, osim pomenutih knjiga su „Hristoitija“ Dositeja Obradovića, Srpski spomenici Pavla Karano Tvrtkovića (1840), „Sveta Gora“ Dimitrija Avramovića (1848), „Delovodni protokol Karađorđa Petrovića“ Isidora Stojanovića (1848) i mnoge druge dragocene publikacije.

Značajan podatak  je da se Požarevačko čitalište pojavjuje kao prenumerant za knjige „Avala ili zabavnik“ za 1847. i „Sveta Goru“ Dimitrija Avramovića, koji dokazuje da je čitalište u Požarevcu postojalo te godine.

U odeljenju stare i retke knjige je i 1607 knjiga  štampanih od 1868. do 1944. koje se posebno čuvaju.

Izložbu, koja će publici pružiti priliku da pogleda neke od najstarijih sačuvanih naslova, priredile su Beba Stanković i Tatjana Živković, a program je omogućilo Ministratvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor:

eBraničevo

Advertisements

Posted on 30. januara 2017., in Biblioteka, Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: