Advertisements

Читамо и идемо у позориште као да живимо у ЕУ

Грађани Србије читају књиге и иду у позориште колико и просечни житељи Европске Уније, што је податак из истраживања о културним потребама и навикама грађана Србије, а истраживале су Бојана Субашић и Богдана Опачић из Завода за проучавање културног развитка.

Чак 60 одсто грађана Србије је у протеклих годину дана прочитало барем једну књигу (Фото А.В.)

Бојана Субашић је за Танјуг рекла да се истраживање које је урадила са колегиницом односи на 2015. годину, те да је ово трећи пут у протеклих пет година да се такво истраживање спроводи.

„Имамо стабилну публику у култури. Они који воле и посећују догађаје из културе чине то исто и 2010. године и 2015. године. То је читавих 17 процената од укупног броја становништва”, казала је Субашић.

Она каже и да пасивну публику чини 30 одсто грађана Србије, те да на њих треба усмерити сву анимацију.

Ред испред ЈДП-а када су цене карата биле смањене на 200 динара (Фото Танјуг/Н.Ј.) 

Када упоредимо наша истраживања са сличним истраживањима Еуробарометра видимо да се наши грађани понашају као просечни житељи ЕУ, што важи за посету позориштима, одлазак у библиотеку… – наводи Субашић.

Далеко су лошији утисци кад је реч о посети балетским представама и опери.

Ту разлог није незаинтересованост грађана, већ непостојање инфраструктуре и то нарочито у руралним срединама, каже Субашић, а Богдана Опачић истиче да у Србији готово 40 одсто грађана нити има жељу да посећује културне догађаје нити их посећује.

Зато, уверена је, треба да се ради на томе да се грађани заинтересују за културне догађаје и то пре свега треба да чине образовне установе, туристичке заједнице и удружења грађана, наравно, заједно с установама културе.

За њу је, каже, интресантан податак да грађани Србије читају колико и просечни житељи Европске Уније

„Чак 60 одсто грађана Србије је у протеклих годину дана прочитало барем једну књигу, а четвртина је прочитала и до три књиге. Жене су више заинтересоване за садржаје из културе, а затим млади и високообразовани грађани. Најстарији имају жељу и вољу али не посећују довољно”, казала је Опачић

Телевизију, међутим, како наводи, гледа готово 93 одсто грађана Србије и то највише филмове, политичке и информативне емисије и квизове. Емисије из културе гледа 45 процената грађана.

Извор:

Политика.рс

Advertisements

Posted on 21. decembra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: