Advertisements

Десет година библиотеке „100 словенских романа”

„Архипелаг” је добио признање за посебан допринос развоју и реализацији едиције као најбољи издавач овог амбициозног пројекта.

Десет година велике међународне едиције „100 словенских романа” обележено је на свечан начин у Љубљани где је и седиште Форума словенских култура, покровитеља овог амбициозног пројекта.

На главној свечаности, у част десет година едиције „100 словенских романа”, која је одржана у Словенској филхармонији у Љубљани под покровитељством министра културе Антона Першака, о резултатима ове едиције говорили су Андреја Рихтер, директорка Форума словенских култура, и министар Першак.

На великој међународној књижевној вечери учествовало је осам писаца чији су романи заступљени у едицији „100 словенских романа”: Вида Огњеновић (Србија), Роман Сенчин (Русија), Димитар Башевски (Македонија), Светослав Нахум (Бугарска), Владо Жабот (Словенија), Нада Гашић (Хрватска), Миодраг Поповић (Црна Гора) и Моника Компаникова (Словачка).

У музичком делу програма наступили су словеначка сопранисткиња Катарина Кобал, српска пијанисткиња Ирина Миливојевић и руско-словеначка виолинисткиња Надежда Токарева, изводећи дела класичних и модерних композитора из словенских земаља.

Форум словенских култура, поводом десет година едиције „100 словенских романа”, доделио је посебна признања институцијама и појединцима заслужним за рад Форума и за остваривање циљева ове едиције.

„Архипелаг” је добио признање за посебан допринос развоју и реализацији едиције „100 словенских романа” као најбољи издавач ове едиције. У име „Архипелага” признање је примио Гојко Божовић, главни уредник ове издавачке куће.

Писци едиције „100 словенских романа” имали су жив и занимљив сусрет и разговор са студентима и професорима славистике на љубљанском Универзитету.

У радном делу одржана је седница Уредничког борда ове едиције. Уреднички борд је закључио да је едиција „100 словенских романа”, у десетогодишњем периоду од када је основана, суочавајући се са различитим културним и друштвеним изазовима, обликовала драгоцен модел књижевне и културне сарадње, као и препознатљиву платформу за међународну промоцију словенских књижевности.

У наредној години едиција „100 словенских романа” биће представљена на међународним сајмовима књига у Лајпцигу, Пекингу, Москви, Франкфурту и Београду где ће читаоци моћи да виде и издања на енглеском језику.

У част десет година едиције „100 словенских романа” свим националним библиотекама словенских земаља биће поклоњен по један комплет досад објављених романа на различитим словенским језицима.

У току 2017. Форум словенских култура, у сарадњи са националним издавачима едиције и националним библиотекама словенских земаља, организоваће велику међународну турнеју писаца едиције „100 словенских романа” у десет европских градова.

– Едиција „100 словенских романа” највећи је међународни културни, књижевни и промотивни пројекат словенске литературе, па тако и највећи пројекат у који је тренутно укључена српска књижевност. Кључни циљ ове едиције јесте, у првом реду, подстицање међусобног превођења словенских књижевности и култура, као и осмишљено представљање најбољих примера модерног словенског романа на великим светским језицима. Да би се постигао овај циљ било је неопходно обликовати антологију романа писаних и објављених на словенским језицима после пада Берлинског зида. Таква антологија, ретка у укупном европском издаваштву, добијена је у репрезентативној едицији „100 словенских романа” – објашњава Гојко Божовић.

„Архипелаг” је најактивнији национални издавач едиције „100 словенских романа”.

Књиге у српском издању ове едиције изазвале су велику пажњу читалаца, поготову роман славне руске књижевнице Људмиле Улицке „Случај Кукоцки”, роман провокативног руског писца Алексеја Слаповског „Први други долазак”, романи словеначких писаца Драга Јанчара, Јанија Вирка, Сузане Тратник, Ферија Лаиншчека или Влада Жабота, романи македонских аутора Гоцета Смилевског, Димитра Башевског или Слободана Мицковића, или романи словачких писаца Душана Митане и Антона Балажа.

Извор:

Политика

Advertisements

Posted on 5. decembra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: