Advertisements

Љубавници у замци Сеула

Било би добро да овај роман прочитају потенцијални балкански шпијуни, рекао је Вуле Журић поводом књиге „Рујни зраци северног сунца”, чешке књижевнице Маркете Хејкалове

Маркета Хејкалова

Роман чији су главни протагонисти чешки супружници, који врхунац своје брачне кризе доживљавају усред шпијунске афере између две Кореје, написала је Чехиња Маркета Хејкалова, гошћа на управо завршеном Сајму књига у Београду. Њен роман „Рујни зраци северног сунца” на српском је објавио Клио, у преводу Владана Матића.

Хејкалова, која је и есејиста, преводилац, члан међународног борда ПЕН центра, издавач, стручњак на финску књижевност, у новој књизи одлучила се за шпијунски роман чији протагонисти откривају да свет није скуп представа кроз које су се до тада кретали у ритму свакодневних навика.

Приликом представљања књиге, писац Вуле Журић је рекао да нисмо детаљно упознати с оним шта се дешава у чешкој савременој књижевности, од тренутка када је она престала да буде књижевност која се рађа иза „гвоздене завесе”.

– Ово је топла прича о неким смешним љубавима, која чак измамљује и сузе на очи. Дубок чешки роман, из најбоље традиције чешке школе, слика јунаке онако како смо их видели у неким Формановим филмовима. Колико год се они трудили да крију нешто једни од других, спремни су да се „разголите” у сваком тренутку, и то се у овом роману заиста и дешава – рекао је Вуле Журић.

Додао је да на списатељском плану Маркети Хејкаловој завиди на томе како је успела да постигне да толико различитих гласова у роману говори својим аутентичним језиком.

– Не знам да ли ће „Рујни зраци северног сунца” доспети пред севернокорејског „вољеног вођу” Ким Џонг Уна, али било би добро да овај роман прочитају потенцијални балкански шпијуни. Ко зна, можда ће се након прочитане приче о двоје Чеха у Јужној Кореји ипак одлучити да узму отпремнину и прихвате чињеницу да је савремени свет отишао у стечај – рекао је Журић.

Књижевница Вида Огњеновић истакла је да Хејкалова искушава жанр шпијунског романа и вешто избегава све његове слабости док говори о формацији која ради на уједињењу Северне и Јужне Кореје.

– Ауторка ствара атмосферу за догађаје и личности сасвим обрнуто од нама знане поетике шпијунског романа која се заснива на напетости и изненађењу. Радњу романа не води наратор, већ учесник, сведок и донекле жртва. Роман делује по систему смене чињеница и загонетки, па се читалац губи у навали непознатог, баш као и јунаци који не знају ни шта чине, ни шта им се догађа, док их аутор наводи да се пробуде из сопствене наивности и лагодности туристичког откривања Далеког истока – рекла је Вида Огњеновић, додајући да читалац, баш као и јунаци, тону у живо блато серије догађаја који их делимично освешћују.

– Илузије су у овом роману ствар непажње, а наивност извесна врста лењости. Ова шпијунска парадржава рачуна са свим људским слабостима и њима манипулише без обзира и задршке. О томе је ова књига која представља пример одличне композиције, зналачки вођеног ритма и сагласја радње и коментара. Представа њених главних јунака о Далеком истоку је из туристичких бедекера. Они су жељни авантуре, као деца, као Алиса у земљи чуда и аутор им се фином иронијом на неки начин и руга – истакла је Вида Огњеновић.

Маркета Хејкалова је рекла да је боравила у Сеулу као један од организатора светског конгреса ПЕН центра 2012. године.

– Кореја за мене није само интересантна земља, већ и симбол света који нисам разумела у потпуности, у којем сам се осећала изгубљено. У почетку нисам разумела шта људе говоре, нисам разликовала ни њихова лица, и одређени аспекти тог друштва су ми остали непознати, јер нисам знала ни да ли је оно што ми говоре истина или није. Тада се родила идеја за роман – испричала је ауторка.

Извор:
Advertisements

Posted on 17. novembra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: