Advertisements

Праве сеоску библиотеку, књиге стижу са свих страна

Неколико младих интелектуалаца из села Јовац, окупљених у удружењу „Јовачки извор“, покренуло је масовну акцију прикупљања књига да би основали сеоску библиотеку и за мање од месец дана већ добили око хиљаду наслова, од којих највећи део тек треба да се допреми. У село код Ћуприје књиге стижу са разних страна, од познатих и непознатих дародаваца, па у удружењу већ размишљају како да за њих реновирају простор у јовачком Дому културе.

Непосредни окидач да се идеја о формирању библиотеке у Јовцу спроведе у дело била је својевремено вест у медијима да је неколико стотина књига завршило у контејнеру испред једне београдске школе на Бановом брду. Револтирани тиме, а нарочито објашњењем да се ради о „старим и бактериолошки неисправним књигама“, поменуто јовачко омладинско удружење поделило је на свом фејсбук-профилу слику контејнера са књигама, уз образложење да они, за разлику од београдске школе, желе да се заразе „бактеријом“ знања, те да због тога позивају појединце, библиотеке и издавачке куће, које имају вишак књига, да их њима проследе.

– Наша објава је, неочекивано, наишла на велики одјек и тако смо кренули у ову нашу причу. Прегледало ју је више од 150.000 људи и књиге су почеле да стижу – објашњава нам Марко Јовановић, млади председник „Јовачког извора“, по занимању шумарски инжењер.

Уз подршку Јелене Јанковић (25), професорке српског језика без посла, послали су потом бројне мејлове издавачким кућама, библиотекама, Удружењу књижевника… Многе институције, попут библиотеке „Милутин Бојић“, са београдске Палилуле, Филмског центра Србије, Вукове задужбине, саме су се јавиле. Библиотека са Палилуле припремила је за Јовчане више од 600 наслова, које њихово удружење тек треба да преузме. За непуних месец дана јавио се велики број дародаваца, а неки и нису, већ су, једноставно, спаковали књиге у кутију и послали их у Јовац.

– Тако је урадила Невена Николић Јовић, из Крагујевца, од које нам је стигло 80 књига различитих жанрова. Књиге су нам даривали и Марко Ражнатовић, Данијела Аранђеловић, Амка Радосављевић, песник Лазар Спасојевић… Свима од срца захваљујем, као и издавачким кућама „Круг“, „Камелија“, „Прополис букс“, „Фреска“, као и „Српском библијском друштву“, Шумарском факултету. Од њих смо добили уџбенике, романе, стручну литературу… Једна госпођа хоће да нам поклони целу кућну библиотеку својих родитеља – набраја задовољно Јелена.

Месна заједница Јовац, са Дворицом, има око 1.500 становника и неуобичајено много студената расположених да током лета ураде штошта за свој завичај. Мада неформално постоји дуже, „Јовачки извор“ су регистровали јануара 2014, а о оснивању сеоске библиотеке размишљају још од 2012. године, када су прикупљали књиге за школску библиотеку.

Књиге су, како тврди наша саговорница, један од начина да се остваре замисли младих јовачких интелектуалаца, да се живот у селу промени на боље кроз културу, образовање, едукацију. Њихов план је да до краја године сакупе што више књига и да, у међувремену, заврше са адаптацијом просторије која ће убудуће бити њихов дом. Јелена и Марко верују да ће у томе успети и већ су контактирали са приватним предузетницима, који би у томе могли да им помогну.

Село Јовац имало је некада библиотеку која је радила од шездесетих до деведесетих година прошлог века и имала 1.800 књига. Након затварања, све су нестале из сеоског дома.

ДОМ

– Наше удружење већ је реновирало у Дому културе једну мултифункционалну просторију за младе, па не сумњам да ћемо успети да другу средимо за будућу библиотеку – оптимиста је Марко Јовановић и додаје да већ три године заредом конкуришу код општине за средства намењена невладиним организацијама и да су све што су добили уложили – у дом, реновиравши кров и фасаду.

ПОДРШКА ИЗ ЋУПРИЈЕ

Млади интелектуалци из Јовца добили су подршку ћупријске Народне библиотеке „Душан Матић“, уз обећање да ће се и они обратити другим библиотекама и издавачким кућама у њихово име.

На фејсбук-профилу ћупријска библиотека замолила је своје читаоце, који имају неку књигу вишак, да им слободно донесу, а они ће је проследити удружењу „Јовачки извор“.

Извор:

Вечерње новости

Advertisements

Posted on 17. novembra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: