Advertisements

Одржан Форум БДС на 61. Сајму књига

Форум Библиотекарског друштва Србије “Библиотеке и набавке књига: статистика, пракса, јавне набавке, откуп” веома успешно је одржан под куполама Београдског сајма, у оквиру програма 61. Међународног сајма књига 27. октобра 2016. У пуној сали “Иво Андрић” окупили су се представници библиотека, издавача, Министарства културе и информисања, Града Београда и других заинтересованих за тему набавке књига и друге грађе за библиотеке у Србији.

За дискусију пре Форума пријавио се низ библиотекара и стручњака за тему набавке, који су путам презентација или коментара допринели овој теми:
– Владимир Шекуларац (Народна библиотека Србије, начелник Одељења за истраживање и развој библиотечко-информационог система): Набавка књига у мрежи јавних библиотека Србије од 2000. до 2015. године,
– Ивана Николић (Народна библиотека Србије, начелница Одељења селективне набавке),
– Виолета Милошевић (директорка Матичне библиотеке “Љубомир Ненадовић”, Ваљево),
– Александар Ђурић (стручњак за јавне набавке, Управа Града Ваљева),
– Јовица Кртинић (директор Библиотеке “Милутин Бојић, Београд-Палилула),
– Сузана Сиротовић (Народна библиотека “Доситеј Новаковић”, Неготин): Набавка књига у Народној библиотеци “Доситеј Новаковић” Неготин,
– др Богдан Трифуновић (председник Библиотекарског друштва Србије и директор Градске библиотеке у Чачку).

БДС је пре Форума послало низ позива за учешће на Форуму представника Министарства културе и информисања, Министарства финансија, Управе за јавне набавке, Града Београда, Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске, удружења издавача, итд. Са задовољством истичемо да су на Форуму поред библиотекара и издавача били присутни др Драган Хамовић (саветник Министра културе и информисања), проф. др Милош Ковић (председник комисије за откуп књига за јавне библиотеке), Марко Деспотовић (саветник из Министарства културе и информисања), Јован Јовановић (Градски секретаријат за културу Града Београда).

Први закључак овог Форума јесте да Библиотекарско друштво Србије обнавља иницијативу од претходних година у вези изузимања библиотечко-информационе грађе из поступка јавних набавки, што проистиче из приказаних примера нелогичности таквог поступка када је књига у питању, као и кроз показане статистичке показатеље опадања броја набављених књига на нивоу земље (према подацима Народне библиотеке Србије), као и на нивоу појединачних библиотека (Чачак, Неготин). На Форуму су приказани и различити модели јавних набавки који се спроводе у јавним библиотекама Србије у циљу размена информација и добре праксе међу колегама, уз велико интересовање присутних библиотекара за квалификациони поступак који се спроводи у Матичној библиотеци “Љубомир Ненадовић” у Ваљеву. Представници Министарства културе и информисања говорили су о потреби унапређења модела откупа књига за јавне библиотеке, у чему ће у наредном периоду учествовати и БДС својим предлозима.

Председник Библиотекарског друштва Србије, др Богдан Трифуновић, као модератор Форума позвао је све учеснике Форума да доставе на адресу Друштва коментаре, статистике, презентације и текстове у вези набавке књига у библиотекама, како би се од тих прилога припремио документ за објављивање и из кога ће проистећи конкретни предлози за Министарство културе и информисања.

Извор:

Библиотекарско друштво Србије

Advertisements

Posted on 29. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: