Advertisements

Татјана Јанковић у Библиотеци у Пожаревцу

У четвртак 3. новембра 2016. године у 19 сати у Библиотеци у Пожаревцу, биће одржана промоција књиге Данас сам била у нашој кући ауторке Татјане Јанковић. Књигу је објавила Народна библиотека „Вук Караџић“ у Крагујевцу у оквиру едиције „Скитија“ у којој је Татјана и запослена. Друга збирка крагујевачке ауторке награђена је прошле године објављивањем у специјалном броју часописа „Прича“. Своју прву збирку прозе објавила је пре осам година у издању ИК „Филип Вишњић“ по којој је на Радио Београду снимљена и емитована радио драма.

14715594_1173517249394874_1425912289662079353_o.jpg

Мирко Демић

Ко је пажљиво читао претходну Тањину књигу „Прича Бабиног сина“ видеће поетички и сваки други континуитет; штавише, неке приче из књиге „Данас сам била у нашој кући“, одјек су и допуна претходне, док већина других осваја нове поетичке и тематске просторе.

Кажу да је још Хераклит тврдио да је карактер – судбина. Надам се да ми се неће замерити ако ту мисао преобликујем и устврдим да је у Тањином случају карактер – поетика. Тању знамо као повучену, ћутљиву, помало затворену, одмерену и деликатну особу. Чини ми се, не тражећи да се било ко са мном сложи, да неке од тих карактеристика имају и њене приче које излазе „испод застора косе“, како стоји на једном месту ове књиге.

И у овој, као и у претходној књизи, видљива је вечна детиња глад за разумевањем и нежношћу. Разлистава се лепеза дечјих мушко-женских неразумевања, која су нуклеус оних будућих, „одраслих“. Сложићете се да сви имамо своје „ране јаде“ приликом одрастања и да нас оне сустопице прате; а оне који пишу – поготово.Тањин стил красе прецизност, концизност, тематска непретенциозност и апотекарска мера. Она не инсистира на звучности своје реченице, нити их оптерећује поетичким наносима, лирским ђинђувама нити језичким бравурама.

Оно што је ново и драгоцено јесте суптилна иронија која премрежава њене приче. Као и хуморни и црнохуморни пасажи и ситуације којима она „заслађује“ своје ретко осећање за меру.

Advertisements

Posted on 27. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: