Advertisements

Сајам књига – фешта писане речи и ентузијастично место

Међународни београдски сајам књига је фешта писане речи, оаза где чувамо интелектуални и читалачки интегритет, ентузијастично место које доказује да српски народ чита и да није тако опасна „та криза читања и књиге”, истичу писци и издавачи уочи отварања 61. Сајма књига.

sajam_knjiga

За песника Љубивоја Ршумовића Београдски сајам књига је „пијаца”.

„Ја не идем на зелену, ни на бувљу пијацу, али на пијацу књига дођем сваке године и будем сваки дан. Увек се нађе нешто важно да се купи, да се има у кући”, рекао је Ршумовић Танјугу.

За њега је то прилика да сретне своје пријатеље и за упознавање са књижевном, домаћом и страном, продукцијом.

„Човек добије идеје, енергију, снагу да и сам евентуално нешто уради, пратећи идеју свог колеге, или издавача који је довољно виспрен да стваралачки нешто осмисли”, каже Ршумовић.

Он је нагласио да је Сајам књига „доказ да наш народ чита, да није тако опасна та криза читања и књиге, да та електронска помагала, малолетна, ипак неће победити књигу која у разним облицима постоји преко две хиљаде година”, рекао је Ршумовић и додао да овогодишњи Сајам обећава.

Писац и директор издавачке куће „Геопоетика” Владислав Бајац истиче да је Сајам књига увек био и још увек јесте празник.

„Мене сваке године пријатно изненади та жеља, посета, број људи, ентузијазам. Мени не треба ниједан странац да каже да смо читалачка нација или барем тако изгледа, зато што ја овакве сајмове виђам диљем Европе и света и морам признати да ово и даље бива један од бољих сајмова које видим. То је изузетно важно, јер је ово једна од оаза где чувамо интелектуални и читалачки интегритет у време естрадизације мање више свега”, нагласио је Бајац.

Он је указао и на значај постојања различитих издавача.

„Тај дијапазон различитости је заправо једнак демократији укуса и ако то не поштујемо, ништа нисмо урадили. Можда би корекција била потребна у процентима онога што се зове популистичка књига, а то је сада питање употребе и злоупотребе укуса читалаца. Када се каже да то публика тражи, то се зове манипулација, а када кажете да желите да едукујете људе, онда сте оптимиста без доказа да ћете успети. Ја мислим да се од таквих ствари не сме одустати, да морамо такве ствари да радимо”, рекао је Бајац Танјугу.

Он је поменуо да је ове године „Геопоетика” успела нешто што се ретко догоди да им најважнији и најпознатији писци исте године објаве књиге, а таквих имају седам, осам, а сам Бајац је после осам година објавио свој нови роман.

Уредник издавачке куће „Архипелаг” Гојко Божовић каже да најузбудљивије лице сваког сајма јесу читаоци, „огроман број људи, који ентузијастично са великим интересовањем и изразитом посвећеношћу, траже књиге које су израз њихових читалачких и културних потреба и интересовања”.

„То је најбоља страна Београдског сајма књига. Ја сам увек на сајму по цео дан и за мене је то увек било ентизијастично место, добра тачка контакта са књигама, читаоцима, писцима”, рекао је Божовић и изразио очекивање да ће се и наредних дана наставити добра посета као данас.

Српски писац из Боке Которске Никола Маловић на Београдском сајму књига је увек у двострукој улози, као писац и књижар, и наглашава да се ради о фешти писане речи, на коју свако готово има обавезу да дође.

„То није питање да ли вам се допада или не, ово је институција којој човек треба дати из властитог крвотока да би она живела и даље”, рекао је Маловић.

Он је приметио да на Сајму „све књиге око и изнад нас шире позитивну енергију, али и негативну”.

„У школи смо учени да је свака књига добра, али као што Умберто Еко каже у ‘Имену руже’ да ни свака трава није добра, тако ни свака књига није добра и ми смо на Сајму књига у тешком задатку да изаберемо добре књиге за себе и да њима посолимо нашу памет”, рекао је Маловић – преноси Танјуг.

Извор:

Политика

Advertisements

Posted on 24. oktobra 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: