Advertisements

Нове књиге „Геопоетикиних” писаца

Најзначајнији аутори „Геопоетике” имаће нове књиге на овом 61. Међународном београдском сајму књига, а биће ту и нова дела у едицији „Слободни свет”: „Сила доброте, Далај- Ламина визија за наш свет” Данијела Големана (превод с енглеског Вук Шећеровић) и постхумно објављено дело Умберта Ека „Pape Satan Aleppe, Хроника флуидног друштва” (превод с италијанског Александра Левија, Миреле Радосављевић и Елизабет Васиљевић).

Данијел Големан, психолог и научни колумниста, аутор „Емоционалне интелигенције”, на наговор Далај- Ламе, написао је књигу о овом визионару, добитнику Нобелове награде за мир, представљајући његов план превазилажења граница и територија, религија, нација, смањења јаза између богатих и сиромашних, спасавања планете, замене насиља дијалогом, учења нових генерација емпатији. Овај велики духовник милионима људи обраћа се као обичан човек.

Едиција „Слободни свет” богатија је и за дело Умберта Ека које се састоји од избора од око две стотине текстова које је он једном недељно објављивао у магазину „Еспресо” између 2000. и 2015. године. Наслов ове књиге преузет је из седмог певања „Пакла” Дантеове „Божанствене комедије”, а, као и поднаслов, говори о хаосу данашњег света.

Читаоци ће са Ерлендом Луом, поводом његовог новог романа „Крај нама познатог света” моћи да се друже 24. октобра од 12 до 14 часова, на штанду „Геопоетике”. Аргентински писац Хуан Октавио Пренс о својој књизи „Вишак идентитета” разговараће са читаоцима у петак 28. октобра, на истом месту.

„Геопоетика” је објавила и нови роман Дона ДеЛила „Нула К”, у преводу с енглеског Зорана Пауновића, који почиње реченицом „Свако би волео да буде власник краја света”. Милијардер Рос Локхарт размишља о томе да ли да привремено умре заједно са женом коју воли, да би касније обоје били оживљени. Писац нас суочава са дилемама: постоји ли живот после смрти, постоји ли живот пре смрти, да ли је могућност избора увек и само привид?…

После дуже паузе Јустејн Гордер такође је објавио нови роман  „Луткар” (превод Радош Косовић). Читав роман има форму писма, које  главни јунак, усамљеник, упућује јединој особи са којом је успео да оствари истинску блискост. Он своју отуђеност лечи одласком на сахране непознатих људи, на којима прича измишљене приче о томе како је познавао покојника…

„Лутка од марципана” нова је књига Мухарема Баздуља, а њена тема је живот чешке глумице Лиде Барове. Баздуљ пише о њеној популарности, заљубљености у мушкарце између Прага и Берлина, уз централну причу о напола спутаној љубавној вези између ње и Јозефа Гебелса, министра националног просвећења и пропаганде нацистичке Немачке. Баздуљ ће се са читаоцима дружити на штанду „Геопоетике”, на Сајму књига, у суботу 29. октобра, од 17 до 18 часова.

„Хроника сумње” нови је роман Владислава Бајца, који је, по мишљењу Миљенка Јерговића, ведра и мрачна прича о једном одживљеном породичном животу, а онда и о животу једне ишчезле земље… Бајац ће на штанду „Геопоетике” бити 29. октобра од 18 до 19 часова.

„Да ли писац постоји изван свог писања?”, једно је од кључних питања које поставља Јованка Живановић у роману „Приватна пошта Лазара Предојевића”. Јунак овог романа уредник је у издавачкој кући, који свакодневно добија мистериозна писма, са различитих страна, а која се чудновато слажу у јединствeну књигу… Јованка Живановић биће на штанду „Геопоетике” у суботу 29. октобра од 16 до 17 часова.

Љубитељи дела Виктора Јерофејева могу да код овог издавача пронађу његову збирку духовитих прича „Тело” (превод Наталије Ненезић), које говоре о лепоти и сензуалности тела, али и о његовој смрти, затим о језику, глупости, и другим темама.

 

Извор:

Политика

Advertisements

Posted on 24. oktobra 2016., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: