Advertisements

Нови роман Џонатана Френзена

У години у којој „Дерета“ обележава 35 година постојања, ова издавачка кућа објавила је 50 нових наслова. Најзначајнији је свакако роман „Пјурити” Џонатана Френзена, по многима најзначајнијег приповедача данашњице. Овај роман, са претходна два ремек дела: „Корекције“ и „Слобода“, чини трилогију. Главна тема опет је породица и интимни проблеми појединца унутар ње.

knjigeДобитник Интернационалног „Букера” за 2016, јужнокорејска ауторка Ханг Канг постигла је огроман светски успех са романом „­Вегет­ар­ијанка”. Реч је о оригиналном и шокантном роману о девојци која изненада одлучује да унесе радикалне измене у своју исхрану, што ће имати велике последице, како за њу, тако и за њену породицу. „От­вор­ени гра­д” нигеријско-америчког писца Теџуа Кола многи сврставају у најзначајније романе написане на енглеском језику у новом миленијуму. У изванредном преводу Алена Бешића, ово дело је коначно и пред нашом публиком. То је прича о Њујорку после 11. септембра виђеног кроз визуру дошљака који се суочава са ксенофобијом, али и са сопственим демонима из прошлости.

„Деретина” књижевно најрелевантнија едиција је, свакако, „XX век”. У њој су представљени романи из претходног века који су у свету већ канонизовани као класици, али код нас или нису уопште до сада били преведени или нису добили заслужену пажњу књижевне критике. „Сат­ант­анг­о” Ласла Краснахоркаија већ дуже време слови за један од најбољих модерних мађарских романа. „Сатантанго” је „роман чекања” о безименој мађарској варошици и њеним убогим гротескним житељима заробљеним у замку сопствене неодлучности да напусте своју устајалу забит и крену у потрагу за бољом будућношћу.

„Птице” Тарјеја Весоса биле су право откровење за српског читаоца. Великан норвешке и европске књижевности, неким чудом до сада непревођен код нас, написао је роман који многи сврставају у ред са Камијевим делима. „Птице” су роман о Матису Тупану, човеку скромне интелигенције који није у стању да се сам брине о себи и коме у бајколиком окружењу норвешког острвског пејзажа природа открива тајне.

Од великих романа из едиције „XX век” које су одраније биле познате српским читаоцима ту су још ремек-дела „Крвави меридијан” Кормака Макартија, „Бледа ватра” Владимира Набокова, „Сликар пролазног света” Казуа Ишигура, „Кланица 5” Курта Вонегата. „­Две српс­ке ­султан­ије” Николе Гиљена представља незаобилазно штиво за све љубитеље историографије. Гиљен аналитично и стрпљиво скида копрену са две заборављене хероине српског средњег века, Оливере Лазаревић, кћерке кнеза Лазара, и Маре Бранковић, кћерке деспота Ђурађа Бранковића, које су постале жене турских султана, Бајазита I и Мурата II.

Класична филозофија и даље заузима значајно место у „Деретином” каталогу: књига „Р­асп­раве ­о слобод­и” обједињује дела два велика немачка мислиоца, Шелинга и Хајдегера, који се у овом издању појављују раме уз раме као аутори расправа о слободи. Аристотелово класично дело „О наста­ја­њу ­и нес­тајањ­у” већ дуго није објављивано код нас тако да је ово права прилика да наше читаоце подсетимо на то есенцијално дело античке филозофије.Од великих светских комерцијалних хитова „Дерета” је објавила трећи део дистопијске епопеје Дмитрија Глуховског „Метро 2035”, као и осми наставак најпродаваније дечје књиге на свету, а и код нас, „Дневник шоњавка – Лоша срећа”.

Извор:

Политика

Advertisements

Posted on 20. oktobra 2016., in Biblioteka, Knjige, časopisi i pisci, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: