Advertisements

Саопштење БДС поводом рационализације у Сомбору

Најављеном рационализацијом у Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ у Сомбору 44,56% становника општине остаће без приступа библиотеци и књигама, чиме се грађанима ускраћују основна права на информисање.

Библиотекарско друштво Србије, најстарије (основано 1947) и најбројније удружење библиотечко-информационих стручњака у Србији и једно од најбројнијих удружења у култури, које између осталог штити професионални интегритет библиотекара, оштро се противи најављеној рационализацији у Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ у Сомбору (у даљем тексту Библиотека), коју ова установа културе мора да спроведе као последицу „Одлуке о максималном броју запослених у систему јавног сектора Града Сомбора за 2015. годину“ („Службени лист Града Сомбора“ бр. 1/2016, 5. 02. 2016).

Поменутом „Одлуком“ предвиђени максимални број запослених у Библиотеци је 30, док у установи тренутно ради 41 запослени (од којих 30 стручних библиотечко-информационих радника), па је „рационализацијом“ превиђено смањење броја запослених за 11, односно преко једне четвртине постојећег кадра биће проглашено технолошким вишком.

Председник Библиотекарског друштва Србије посетио је Библиотеку 6. јула 2016. године како би се детаљно информисао о насталој ситуацији која прети да угрози основну делатност установе и њено нормално функционисање. Из разговора са директором Библиотеке и секретаром установе Председник БДС обавештен је да је Управни одбор Библиотеке (који чине четири члана делегирана од стране оснивача и три представника запослених) донео одлуку о рационализацији тако што ће од 15 запослених стручних радника у 14 огранака Библиотеке њих 10 добити отказ, остали ће се распоредити у друга одељења, а свих 14 огранака Библиотеке биће угашено до краја 2016. године. На овај начин 38.280 становника или 44,56% укупног броја становништва општине Сомбор остаје без приступа библиотеци и књигама, чиме се грађанима ускраћују основна права на информисање, јер се „Одлуком“ Града Сомбора а затим и одлуком УО Библиотеке крши више закона, стандарда и важећих правилника из библиотечко-информационе делатности. Библиотека у Сомбору матична је установа за Западнобачки округ, чији је рад и функционисање дефинисан низом закона и подзаконских аката: Закон о култури Републике Србије (Службени гласник РС”, бр. 72/2009), Закон о библиотечко-информационој делатности (Сл. гласник РС бр. 52/11), Правилник о ближим условима за обављање библиотечко-информационе делатности јавних библиотека (Сл. гласник РСбр. 13/13), Правилник о националним стандардима за обављање библиотечко-информационе делатности, („Службени гласник РС“, бр. 39/13), итд.

Према одредбама Стандарда за јавне библиотеке (Правилник о националним стандардима за обављање библиотечко-информационе делатности, „Службени гласник РС“, бр. 39/13) прецизирано је да „Јавна библиотека организује мрежу огранака на територији града, односно општине. Огранак се отвара у местима са више од 1.000 становника и може бити стационарни или покретни.“ Рад постојећих стационарних огранака Библиотеке је у складу са Стандардима, јер су сви огранци у местима која броје више од 1.000 становника.

Величина и разуђеност општине Сомбор оправдава неопходност постојања одељења, односно огранака у сеоским срединама са преко 1.000 становника, како би доступност информација, књига и друге грађе била приближна нивоу за становништво у градској средини. Сви подаци указују да Библиотека послује у оквирима важећих стандарда и закона који дефинишу библиотечко-информациону делатност, штавише број стручних радника је и испод потребног броја јер огранци Библиотеке раде пуно радно време и захтевају најмање 14 стручних радника. Увидом у документацију Матичне службе Народне библиотеке Србије утврђено је да у Библиотеци од 2000. године није дошло до повећања броја стручних радника, па у установи нема вишкова стручних радника који су настали нерационалним запошљавањем.

Библиотекарско друштво Србије сматра да је несврсисходно да Библиотека под притиском (који се манифестовао кроз опомене да ће одлагање процеса рационализације у Библиотеци условити неисплаћивање зарада запосленима или неизмиривање рачуна установе за струју, интернет, телефон и слично) спроводи рационализацију радних места, без јасног критеријума или мерила за рационализацију већ само према унапред одређеном максималном броју од стране оснивача, који је иначе неприхватљиво процентуално висок узимајући у обзир број радника Библиотеке према укупном броју запослених у јавном сектору Сомбора. Библиотекарско друштво Србије информисано је да је Библиотека упутила допис Министарству културе и информисања 12. априла 2016. године где се указује да је према „Закону о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору“ циљ рационализације достизање оптималног максималног броја запослених према јасно утврђеним мерилима а не проглашавање 25% запослених технолошким вишком без критеријума, па је Министарство 26. априла писало Градоначелнику Сомбора, тражећи да се не угрожава рад установе и њених огранака, јер се тиме крше стандарди из поменутог Правилника о националним стандардима за обављање библиотечко-информационе делатности („СГ РС“, 39/13) и Закон о библиотечко-информационој делатност (члан 36, став 2), посебно у вези потребног броја запослених за нормално функционисање библиотеке и обављање основне делатносту у складу са законом и усвојеним стандардима.

Библиотекарско друштво Србије изражава и жаљење што Град Сомбор на драстичан пример показује небригу према најстаријој установи културе у граду, као и занемаривање остварених стандарда у прошлости када су у питању култура читања, доступност књига и висока развијеност библиотечке мреже у граду и на селу.

Због свега наведеног Библиотекарско друштво Србије тражи од оснивача Библиотеке да се изврши ревизија „Одлуке о максималном броју запослених у систему јавног сектора Града Сомбора за 2015. годину“ и поништи одлука Управног одбора о гашењу свих огранака Библиотеке. Уколико је неопходно смањење броја запослених, ради оптималне и ваљане рационализације радних места потребно је консултовати стручњаке библиотечко-информационе делатности како би се одредили прецизни критеријуми за рационализацију, али у обиму који неће угрозити законом прописану основну делатност установе нити на основу одлуке о гашењу свих огранака Библиотеке.

др Богдан Трифуновић
Председник БДС

У Београду,
15. 07. 2016.

 

Извор:

БДС

Advertisements

Posted on 15. jula 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: