Advertisements

Љиљани Хабјановић Ђуровић уручена Видовданска награда

Крушевац – Видовданска награда, најзначајније признање које додељује Скупштина града Крушевца, ове године припала је књижевници Љиљани Хабјановић Ђуровић, рођеној Крушевљанки. Награда јој је, према образложењу стручне комисије, додељена за изузетан допринос развоју културе. Прексиноћ на свечаној седници награду српској списатељици уручила је Јасмина Палуровић, председница Скупштине града Крушевца.

ljiljana-habjanovic

У слову захвалности на додељеном признању, Љиљана Ђуровић Хабјановић говорила је о значају Видовдана:

– Славећи Видовдан, ми не славимо смрт и погибију, ми не славимо пораз и страдање, како нам кажу неуки и злонамерни. Славећи Видовдан, ми славимо патриотизам, слободољубље и живот вечни. Славећи Видовдан, ми славимо Светог кнеза Лазара и косовске мученике који су знали да не вреди човеку да задобије читав свет ако души својој науди. Славећи Видовдан, ми славимо Светосавље које као златна нит спаја земаљску и небеску Србију. Књижевница је подсетила да славећи Видовдан, славимо и кнегињу Милицу, која је, после Косовске битке, „добила позив да се са децом склони у Дубровник и да поживи лагодно у граду благе климе и веселих људи”, али  је одлучила да остане у Србији и брани оно што има, вером, мудрошћу и жртвом.

На наше питање колики је утицај њеног завичаја – Крушевца, где је завршила основну школу и Гимназију– и његове богате историје на њену књижевност, списатељица је одговорила:

– Завичај је нешто што је нераскидиво везано за наше биће и нешто од чега и ако бисмо желели, не бисмо могли да се одвојимо. Ја не желим да се одвојим од свог завичаја. Дакле, што се тиче значаја Крушевца за моју књижевност, ја сам написала четрнаест  романа. У десет је место дешавања Крушевац. Овај град је врло присутан у мом раду. Као најзначајнији допринос мог дела Крушевцу је роман „Игра анђела”, који говори о животу кнегиње Милице. Раде Станковић.

Извор:

Политика

Advertisements

Posted on 30. juna 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: