Advertisements

Пети београдски фестивал европске књижевности

Главна књижевна звезда фестивала, који се одржава од 21. до 24. јуна, биће велики израелски и светски писац Давид Гросман.

Долази у Београд: Давид Гросман

Издавачка кућа „Архипелаг”, у сарадњи са Домом омладине Београда, организује Пети београдски фестивал европске књижевности, од 21. до 24. јуна.

Кључни циљ Београдског фестивала европске књижевности јесте да представи најважнија дела и најважније писце савремене српске и европске књижевности, али и да покаже како је врхунској књижевности потребна нова модерна и мултимедијална тачка промоције књига и писаца, идеја и читања.

Замишљен као недеља врхунске књижевности, Пети београдски фестивал европске књижевности одвија се под мотом: „Најбоље од свега. Најбоље за све”.

Фестивал доноси четири целовечерња мултимедијална књижевна програма: седам читања познатих светских и домаћих писаца, четири пројекције филмова у оквиру ретроспективе „Књижевност на филму”, панел о савременој култури под називом „Настанак таблоидног човека”, као и изложбу графика Иване Ристић „С јесени, када почну ветрови”, по мотивима прича Данила Киша из књиге „Рани јади”.

Главна књижевна звезда фестивала биће велики израелски и светски писац Давид Гросман, аутор славних романа „Види под: Љубав”, „До краја земље” и „Изван времена”. У оквиру програма „На сцени”, гостоваће: Зоран Ферић, Кристијан Екер, Реј Робертсон, Барби Марковић, Милисав Савић и Душко Новаковић.

Другог дана фестивала публика ће моћи да прати панел „Настанак таблоидног човека”. Ивана Спасић, Иван Миленковић и Теофил Панчић, у разговору с модераторком Маријом Ненезић, расправљаће о узроцима маргинализације културе и обликовања фигуре таблоидног човека као једне од кључних фигура савременог друштва. Посебан део фестивала чини ретроспектива савремених филмова насталих по делима савремене књижевности.

У оквиру ретроспективе „Књижевност на филму” биће приказан по један домаћи, италијански, немачки и француски филм. То су филмови: „Рударска опера” Олега Новковића (према сценарију Милене Марковић), „Свила” Франсое Жирара (према истоименом роману Алесандра Барика), „38 сведока” Бруна Думона (према истоименом роману Дидијеа Декоена) и „Он је опет ту” Давида Внента (према истоименом роману Тимура Вермеса).

Београдски фестивал европске књижевности одржаваће се у Великој сали Дома омладине Београда: сваког дана у 19 и 20 часова су читања познатих домаћих и страних писаца, а у 21 час је бесплатна пројекција филма из фестивалског програма „Књижевност на филму”.

Извор:

Политика

Advertisements

Posted on 14. juna 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: