Advertisements

Књига о тешком детињству и грађењу карактера

Кинески писац, Цао Венсјуен, овогодишњи добитник Андерсенове награде, одличан је пример да је могуће привући читаоце међу најмлађом популацијом, иако се пише о деци која се суочавају с великим потешкоћама и изазовима. Роман „Сламната колиба“ чита се на енглеском, немачком, француском и јапанском језику.

Као и свака школа и Јоумадинска основна школа, смештена међу сламнате колибе, има своје приче и јунаке. Децу и живописне становнике који обликују њихово одрастање и све што их прати, било да је тужно или смешно, нежно или лепо, повезује дечак Санг Санг који се посветио смишљању несташлука.

Радња приповести одиграва се средином прошлог века. Као и друга пишчева дела и ово је инспирисано ауторовим детињством.

„Ту свет деце и свет одраслих практично није подељен. Односно изазови пред којима се деца налазе су изазови пред којима се налазе њихове породице. Они пролазе кроз доста тешке приче али оно што гради њихов карактер јесу управо препреке на које они наилазе“, каже уредница у „Креативном центру“ Анђелка Ружић.

Питања болна и без лаких одговора. Сиромаштво, отпор према заједници која не прихвата другачијег човека, недаће и околности у којима се нађе и без сопствене кривице. Јунаци су храбри.

„Он доста потенцира то. То изграђивање на тешким почецима или нешто што је онако морално, неко утемељење у човеку, па и тако малом човеку који има осам или девет година“, додаје Ружићева.

Мада су главни јунаци деца, дело је примереније за нешто старије тинејџере. Од истог аутора, за наше предшколце се припрема сликовница „Пут ветра“, недавно објављена у Кини а илустроваће је Александар Золотић.

 

Advertisements

Posted on 31. maja 2016., in Knjige, časopisi i pisci, Preporuka. Bookmark the permalink. Ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: