Advertisements

Башевски најбољи преводилац

Дмитар Башевски, познати македонски писац и преводилац српске књижевности на македонски језик, овогодишњи је добитник Награде Српског Пен центра за најбољег преводиоца српске књижевности.

basevski

Димитар Башевски је у протеклих неколико година објавио преводе читавог низа књига савремене српске књижевности на македонски језик. Међу књигама које је Башевски превео на македонски језик протеклих година налазе се романи Лагум Светлане Велмар-Јанковић и Прељубници Виде Огњеновић, Доротеј Добрила Ненадића, Руски прозор Драгана Великића, Опроштајни дар Владимира Тасића, књига изабраних прича Михајла Пантића Превише времена за неважне ствари, као и књига песама Гојка Божовића Оближња божанства.

Познат и као издавач и уредник Издавачке куће Слово из Скопља, Димитар Башевски је у последње две деценије једна од најважнијих фигура српско-македонских књижевних и културних веза.

Значајан и као песник и есејиста, Димитар Башевски (1943) један је од најзначајнијих савремених македонских романсијера. Романи Димитра Башевског преведени су на више европских језика: енглески, грчки, српски, румунски, чешки, албански и турски језик. За роман Бунар (2001), који је објављен у више издања на македонском језику, добио је награду Утринског весника за роман године. Бунар је био у најужем избору за Међународну књижевну награду Балканика 2002. године, а пре неколико година објављен је и на српском језику у оквиру едиције Сто словенских романа.

Награда Српског Пен центра за најбољег преводиоца српске књижевности биће уручена Димитру Башевском на свечаности која ће се одржати у Српском Пен центру у суботу 28. маја.

Извор:

Политика

Advertisements

Posted on 31. maja 2016., in Biblioteka, Knjige, časopisi i pisci, Vesti. Bookmark the permalink. Ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: