Advertisements

Завршница Дисовог пролећа у Чачку

Добитник награде „Млади Дис” је Огњен Обрадовић, а Милица Бешић добила је трећу награду за есеј о Дису. Томиславу Маринковићу Дисова награда биће уручена у петак 27. маја Томислав Маринковић

Овогодишњем добитнику Дисове награде Томиславу Маринковићу ово песничко признање биће уручено у петак, 27. маја, у оквиру 53. Дисовог пролећа, у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис”. Тада ће бити отворена и изложба посвећена Томиславу Маринковићу, ауторке Милице Баковић, која ће у библиотеци трајати до 30. јуна. Уз залагање Данице Оташевић, досадашње директорке библиотеке, штампана су вредна издања, збирка поезије „Издвојене тишине”, чија је особеност, по речима Васе Павковића, песников однос према мотивима природе, затим часопис 53. Дисовог пролећа, као и каталог изложбе посвећене Томиславу Маринковићу.

Добитник признања „Млади Дис” је Огњен Обрадовић из Ужица, за рукопис „Камени одраз”, саопштио је у Српском књижевном друштву, у Београду, Војислав Карановић, председник жирија награде „Млади Дис”, уз образложење да ова збирка суочава читаоца са песничким светом у којем се преплићу елементи онеобичене свакодневице, гротескне слике и лирске епифаније.

Марија Слобода, члан жирија за доделу награде за есеј о Дисовом стваралаштву, саопштила је да ће ове године бити додељена само трећа награда за есеј Милици Бешић, из Дубочице код Лесковца, због тога што пристигли радови нису успели да истовремено семантички, језичко-стилски и композиционо одговоре на промишљање књижевног опуса Владислава Петковића Диса. Ипак, како је закључила, награђени рад, упркос појединим језичко-стилским недостацима, представља пример тематски ширег и аутентичног приступа у промишљању Дисовог дела. Оба признања добитницима биће уручена у четвртак 26. маја.

Војислав Карановић је додао да је и сам за Дисово пролеће везан као лауреат, али и као члан више жирија, да је управо једна од највећих вредности ове манифестације улагање у младе песнике и есејисте, а овако је образложио признање Обрадовићу: „Зачуђен животом, као и пролазношћу и крхкошћу света, за који верујемо да има чврсте контуре, Огњен Обрадовић ће се у својој књизи запитати и о природи песничког стварања, и о смислу властитих песама.”

Награда за песнички рукопис младог песника је штампање књиге, а до сада је Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” из Чачка објавила 34 књиге лауреата у успону.

Извор:

Политика

Advertisements

Posted on 26. maja 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: