Advertisements

Изложба „Дигитална ћирилица“

Поводом 90 година од свечаног отварања нове зграде, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” приређује изложбу „Дигитална ћирилица” и премијерно представља први дигитални лисни каталог у Србији и Magic Box, дигиталну изложбену витрину јединствену у региону.

uvod


Пре 90 година, 24. маја 1926, свечано је отворена Универзитетска библиотека. Обележавајући годишњицу која је истовремено и Дан Библиотеке и Дан Ћирила и Методија и словенске писмености и културе, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” приређује изложбу „Дигитална ћирилица” коју прате виртуелна и веб изложба.

На свечаном отварању изложбе 24. маја 2016. године у 12 часова у Карнегијевом холу Библиотеке присутнима ће се обратити проф. др Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду, проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, Тамара Бутиган Вучај, заменица управника Народне библиотеке Србије, др Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” и путем Скајпа проф. др Гинтер Милбергер са Универзитета у Инсбруку и Клаус Гравенхорст из компаније “CCS Content Conversion Specialists GmbH” у Хамбургу.

Свечано отварање изложбе можете пратити уживо путем интернета на линку.

Поред одабраних књига о раду и значају Ћирила и Методија, у витринама су изложени преводи дела словенских књижевности на српски језик, објављивани од средине 19. века до почетка Првог светског рата. Ови преводи допринели су да оживе културне везе између Срба и осталих словенских народа и језика, чије су заједништво пресудно учврстили Ћирило и Методије хиљаду година раније. Аутори изложбе су библиотекари Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” др Зоран Бајин, Весна Вуксан и Милена Костић.

У оквиру изложбе биће представљене и картице из лисног каталога које су се раније ручно прелиставале а сада су доступне у дигиталном облику. Картице су дигитализоване кроз пројекат „Израда целовитог електронског каталога Универзитетске библиотеке ‘Светозар Марковић’” који је подржало Министарство културе и информисања у 2015. години.

Идући у корак са најновијим технологијама у библиотекарству, и водећи рачуна о заштити ретких књига, Библиотека је под покровитељством Министарства културе и информисања набавила Magic Box, уређај који омогућава виртуелно, али по осећају готово стварно прелиставање драгоцене и заштићене библиотечке грађе.

У овој витрини на дан отварања изложбе биће изложено Четворојеванђеље, као изузетан примерак рукописних књига створених захваљујући писму које су словенским народима оставили Ћирило и Методије.

Дигитализовано Четворојеванђеље може се прелистати на интерактивном екрану, као и репрезентативни примерци грађе коју Библиотека поседује: стари ћирилски рукописи, историјске новине, фотографије и избор из књига изложених у витринама.

Извор:

Универзитетска библиотека

Advertisements

Posted on 23. maja 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: