Advertisements

Одржана Скупштина Друштва

Скупштина Библиотекарског друштва Србије одржана је у Народној библиотеци Србије у четвртак 19. маја 2016. године, уз учешће 63 делегата. На почетку рада Скупштине окупљеним представницима подружница, члановима управе Друштва и члановима БДС у име домаћина обратио се управник НБС Ласло Блашковић, који је поздравио скуп и пожелео успешан рад.

skupstinabds-1

Скупштина БДС на почетку заседања верификовала је мандате делегата Скупштине, након чега се прешло на дневни ред од укупно осам тачака. Скупштина је усвојила оставку Весне Степановић као секретара БДС због здравствених разлога и на предлог председника Друштва Богдана Трифуновића изабрала Бојану Вукотић, библиотекара саветника НБС, за новог секретара. Усвојени су записници са наставка Изборне скупштине и редовне Скупштине БДС од 18. фебруара 2016, као и Извештај о раду Библиотекарског друштва Србије за 2015. годину, који је изложио председник Друштва. Члан Управног одбора Даниела Скоковић информисала је Скупштину о тренутном стању у стручним телима Друштва. Управа Друштва позвала је чланство да активније узме учешће у секцијама и комисијама БДС, у циљу директног утицаја чланова Друштва на унапређење библиотечко-информационе делатности.

Следећа тачка дневног реда био је избор пет чланова Управног одбора БДС. Подружнице Друштва пријавиле су 20 кандидата за место у Управном одбору. Тајним гласањем делегата изабрани су следећи кандидати за нове чланове УО (редослед је према броју добијених гласова): Весна Вуксан (Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ Београд), Весна Степановић (Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ Инђија), Милица Кирћански (Градска библиотека Нови Сад), Дејан Вукићевић (Народна библиотека Србије), Драгица Радетић (Народна библиотека Бор).

Скупштина је изабрала чланове Комисије за измене и допуне Статута Библиотекарског друштва Србије (чланови Добрила Бегенишић, Иван Стојановић, Вера Петровић, Татјана Станисављевић Брзуловић, Оливера Настић, Бојана Вукотић, Богдан Трифуновић) и чланове Комисије за измене и допуне Нацрта Етичког кодекса библиотекара (чланови Весна Црногорац, Хадија Џигал Кријешторац, Богдан Трифуновић). Председник друштва изложио је предлог Програма рада Библиотекарског друштва Србије у овој години, који је Скупштина једногласно усвојила.

У паузи рада Скупштине која је настала услед бројања гласова за чланове УО, проф. др Гордана Стокић Симончић, шеф Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду, одржала је предавање „Друштво југословенских библиотекара и Библиотекарско друштво Србије: континуитет професионалног удруживања“. Проф. Стокић Симончић указала је на потребу додатног истраживања корена БДС-а кроз недавно откривену архивску грађу, систематизацију и дигитализацију те грађе како би била сачувана и доступна за будућа истраживања историјата Друштва и библиотечко-информационе струке у земљи.

Скупштину је затворила дискусија о актуелним питањима, где су чланови Друштва изложили проблеме с којима се библиотеке и стручни радници данас суочавају (гашење Библиотеке у Книћу, проблеми око функционисања Библиотеке у Ковину, јавне набавке за књиге, итд).

Пре Скупштине Управни одбор Друштва одржао је своју седницу, која је прекинута услед истека расположивог времена. Наставак седнице УО биће одржан пре летњих месеци.

Управа БДС захваљује се делегатима и присутним члановима Друштва на Скупштини на конструктивном раду и одвојеном времену. Уједно се захваљујемо НБС на простору, логистичкој подршци и приложеним фотографијама (аутор Биљана Ракочевић, НБС).

Извор:

БДС

 

Advertisements

Posted on 20. maja 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: