Advertisements

Награда „Десанка Максимовић” Момчилу Одаловићу

У Народној библиотеци Србије представљен је зборник радова „Поезија Петра Пајића”, који је награду „Десанка Максимовић” добио 2014. Једногласном одлуком жирија, који је радио у саставу: Бошко Сувајџић (председник), Јован Пејчић, Светлана Шеатовић Димитријевић, Валентина Питулић и Мирослав Максимовић, награда „Десанка Максимовић”, за 2016. годину, припала је Момчилу Одаловићу, песнику за децу.

Велика књига поезије за децу Момчила Моша Одаловића, истакао је Јован Пејчић, члан жирија, започета је пре четири деценије и једну годину свеском стихова „Врло важно”. Одаловић је досад објавио укупно двадесет седам песничких збирки. Од тога броја, три су жанровски мешовите: поред песама доносе и кратке приче, док су две колективна остварења: „Лирски покер”, у заједници са Душком Трифуновићем, Љубивојем Ршумовићем и Драганом Радуловићем, из 1994 – епистоларна лирика, својеврсни уметнички „документ о емотивном напору једне генерације да спаси душу пред општим злом”; друга таква књига заправо је збирка-лексикон „Петорица из српског”, штампана 1999, у чијем је настајању, поред већ поменутих стваралаца, учествовао још и Добрица Ерић – аутори су ту, често са коментаром, приложили по песму о 21 теми, а теме су, наводим најважније: дете, родитељи, кућа, другарство, љубав, школа, народ, отаџбина, страх, хлеб, Бог, смрт…

Момчило Одаловић: Увек сам се дивио Десанки

– Колико ме орадостила вест, толико и сецнуше дрхтаји – јесам ли достојан одличја Десанкина имена… Оно, кад новинар замоли: само две-три реченице, нешто као реаговање, у истом трену увећа се отежица и страх од брзоплетости. Наравно, имала је моју апсолутну наклоњеност и дивљење, али у овом трену недостаје језичка захукталост, кад се некако – саме по себи – изналазе и сусрећу украсне речи и промишљања – рекао је за „Политику” Момчило Одаловић.

На основу имена песника са којима је на овакав начин сарађивао, могло би се много рећи о Одаловићевој индивидуалној поетици, не међутим сва истина. Колико је он самосвојан, колико песник особенога стиховног знања и непоновљивог језичког умећа, показала је прва међу његовим главнијим збиркама – „Од амебе до бебе”, из 1982. године: посебно искуство стечено како домаштавањем рађања света тако и, на пример, страховањем корена да се не искорени, песник заокружује вишим сазнањем које ће ући у саму основицу Одаловићевог свеукупног стваралаштва за децу, да је отад никад више не напусти.

Ако ваља одредити токове и рукавце српскога свеукупног стваралаштва за децу, којима тече и досадашње дело Моша Одаловића, онда су то, почев од Змаја, каже Јован Пејчић, песници-класици: Десанка Максимовић, Бранко Ћопић, Душан Радовић, Стеван Раичковић, Драган Лукић, Милован Данојлић, Љубивоје Ршумовић, Душко Трифуновић. И баш зато мирно можемо казати да је Мошо Одаловић већ данас класик попут њих. Награда „Десанка Максимовић” неправедно дуго је чекала да то и озакони.

Награда „Десанка Максимовић” осим повеље, статуете Д. Максимовић (рад Александра Зарина) и новчаног износа, објаснио је Бојан Ђорђевић, управитељ Задужбине, подразумева и обавезу Задужбине да добитнику објави збирку поезије у сопственом избору, организује округли сто о његовој поезији и објави зборник радова са округлог стола. Тако сваки добитник ове награде остаје у жижи интересовања јавности три године: прве године прима награду, следеће године излази му збирка поезије по сопственом избору и организује округли сто о својој поезији, а наредне се објављује зборник радова са округлог стола.

У Народној библиотеци Србије представљен је зборник радова „Поезија Петра Пајића”, који је награду „Десанка Максимовић” добио 2014, а за који дан ће изаћи и књига изабраних песама Тање Крагујевић „Трн о свили”, која је награду „Десанка Максимовић” добила прошле године. Округли сто о песништву Тање Крагујевић биће одржан 1. јуна ове године.

Награда „Десанка Максимовић” Момчилу Одаловић биће уручена у понедељак, 16. маја, у Бранковини, родном месту Десанке Максимовић.

Извор:
Advertisements

Posted on 12. maja 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: