Advertisements

Митолошки зборник

Постоји у Србији Центар за митолошке студије, који је напунио две деценије постојања. Уз то, замислите где – у Рачи крагујевачкој, што је заиста својеврсна занимљивост. Тај центар је основан пре двадесетак година и издаје свој већ познати и признати часопис Митолошки зборник. Прошлогодишњи 35. број је изашао у две свеске, а недавно је представљен у Удружењу књижевника Србије, пошто је посвећен члану Удружења Живојину Андрејићу.

Mitološki_naslovna

Занимљивост је и то да шумадијска варошица Рача издаје тај и такав часопис који признају и струка и наука. Ово општинско место лежи на подручју које има археолошке трагове римске као и средњовековне културе, а у његовој близини је и Вишевац, родно место српског вожда Карађорђа. Занимљивост и тема поменутог двоброја часописа (35), jeсте да је посвећен његовом покретачу и приређивачу Живојину Андрејићу.  Реч је о човеку који је својим научним радовима вреднован са 432 поена, чиме се сврстао у А1 категорију научног истраживача, како тврди Предраг М. Илић у својој „Библиографији проф. Живојина Андрејића“ објављеној у овом броју. Додајмо, Ж. Андрејић је члан Удружења књижевника Србије и цењени сликар.

„Митолошки зборник 35“ доноси радове под заједничким насловом „Мултидисциплинарност данас“ са скупа одржаног крајем децембра 2015. године. Садржи 41 рад од нешто више аутора са високим академским звањима.

Уз библиографију Ж. Андрејића у првој свесци часописа проф. др Миодраг Мића Стојановић (иначе, одговорни уредник часописа) поставља биоблиогафске координате стваралаштва Ж. Андрејића, дефинишући му завичај као основно полазиште, ширећи потом његову истраживачку лепезу на целу Србију. Проф. др Радмило Петровић анализира неуобичајену синтезу научног и песничког језика код Андрејића, истичући да су његове монографије Велућа, Доња Каменица, Рамаћа и црква у Карану научни радови писани изузетно свежим и снажним језиком, што им даје посебну вредност. Андрејић често покушава да разбије стереотипе, тврди у свом раду проф. др Марко Атлагић. Др Милорад Радусиновић анализира Андрејићеву монографију о Карађорђу, док се проф. др Дејан Тубић бави Андрејићевим сликарским опусом. Доцент др Предраг Јашовић прави увид у поетику Андрејићеве песничке збирке „Уснуо будан“, док Љубиша Рајковић у поезији Живојина Андрејића, „рачанског берача звезда“, види свевременост, која обећава непролазну вредност. У часопису је и неколико песама које су песници разним поводима посветили Андрејићу.

До краја су радови са различитим темама: о Лепенском виру, хришћанској филозофији, разним манастирима и црквама у Србији, а затим и веома широкој лепези тема од поетских стваралачких фантазија Булата Окуџаве до приказа неких од књига Живојина Андрејића.

Ретко се на једном  месту нађе толико еминентних аутора који су, поред радова посвећених Андрејићу, обрадили њему у част заиста широк спектар тема. Научни и стручни радови дати као „подарје“ или „частодарје“ Живојину Андрејићу и садрже заиста богатство тема, погледа и ставова, истраживања и промишљања сакупљених на једном месту, представљајући нам овога културног посленика у новој светлости и репрезентујући место где се две деценије ствара овај часопис вредан пажње, а мало познат на културној мапи наше земље.

Приказ часописа:

Димитрије Јаничић

 

Advertisements

Posted on 12. maja 2016., in Knjige, časopisi i pisci, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: