Advertisements

„МУЗЕЈИ СРБИЈЕ: ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10“ НА 144 ЛОКАЦИЈЕ ШИРОМ ЗЕМЉЕ

Друга по реду манифестација Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 ове године одржаће се од 12. до 21. маја и биће до сада највећа национална музејска иницијатива на територији Србије, најављено је данас на конференцији за новинаре одржаној у Министарству културе и информисања.

„Мислим да је заиста импресивно то што ће већ друге године 10 дана, од 10 до 10 на 144 локације у Србији, 80 музеја у 55 места у Србији отворити врата за своје посетиоце. Не само да дођу и да виде изложбу, већ да постану активни саборци у томе како ће изгледати наши музеји у 21. веку“, изјавио је министар културе и информисања Иван Тасовац на представљању манифестације..

Бесплатни програми обухватиће читав низ изложби и пратећих активности у виду тумачења поставки, радионица, дечијих програма, предавања, филмова, концерата, јавних разговора и других садржаја. Улаз је бесплатан током свих десет дана.

Министар Тасовац рекао је да ће овогодишња манифестација бити отворена у реновираној Манаковој кући. Он је истакао да музеји у нашем времену не треба да буду маузолеји, већ места сусрета, дијалога, учења и уживања, као и да је потребно да културно благо буде што доступније.

Манифестација обухвата Међународни дан музеја (18.мај), 12. Европску ноћ музеја (21. мај) и Националну недељу музеја.

Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић рекла је да је тема овогодишње манифестације „Мој музеј, мој град“ и да је циљ да се повежу локална заједница и музеј.

„Окупили смо градове од Александровца до Шида, или како популарно кажемо од А до Ш“, навела је она и додала да ће током свих дана манифестације бити организовано више од 40 изложби.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине, Секретаријата за културу Града Београда, Градске управе за културу Нови Сад, Музејског друштва Србије и Националног комитета ICOM Србије.

Управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски навела је да ће у Новом Саду у манифестацији учествовати 13 установа.

„Биће отворене и приређене 23 изложбе, 15 предавања, 28 стручних и кустоских предавања, 11 пројекција филмова, седам концерата и 20 радионица за децу“, додала је она.

Према њеним речима, на нивоу Војводине учествоваће 14 градова и установа, а укључена су и мања места попут Кикинде, Шида, Куле, Руме, Врбаса, Беле Цркве и Идвора.

Више информација о учесницима и програмима може се пронаћи на веб-сајту манифестације www.muzejisrbije.rs, на веб-сајту Народног музеја у Београду, као и на друштвеним мрежамаFacebook, Twitter и Instagram.

Извор:

Култура

Advertisements

Posted on 9. maja 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: