Advertisements

Царство књига у легату Соње Франклин

Збирка од око три хиљаде књига и каталога, који представљају вредно сведочанство о модерној уметности 20. и 21. века, премештена је са Факултета ликовних уметности у приватни стан у Светогорској улици.

Соња Франклин

Легат Франклин, основан од стране Соње Франклин и њеног супруга Овена, представља јединствен покушај да се западни уметнички токови 20. и 21. века приближе јавности. Иницијатива за оснивање легата започета је 2009. године када је Соња Франклин, посредством свог пријатеља, познатог сликара Предрага Нешковића, ступила у контакт са Николом Шуицом, професором историје уметности на Факултету ликовних уметности (ФЛУ) у Београду. На иницијативу, и уз огромну помоћ, Николе Шуице она је удомила своју колекцију од око три хиљаде књига на ФЛУ. Међутим, због бирократских тешкоћа на том факултету, правовремена реакција је изостала и идеја није заживела у пуном капацитету. Легат Франклин је ускоро премештен на нову адресу (Светогорска 29) где започиње свој нови живот и концепцију.

Збирка се састоји од каталога, књига и монографија (углавном на енглеском језику, али се могу наћи и наслови на немачком, француском, шпанском, јапанском и српском) које прате групне и самосталне изложбе из великих британских и америчких музеја и галерија. Период који је покривен колекцијом Легата Франклин простире се од педесетих година 20. века све до издања још актуелних изложби. Поред каталога, у колекцији се може пронаћи стручна литература из области историје уметности.

Пошто је Легат Франклин пребачен са Факултета ликовних уметности у стан Соње Франклин, пристигло је још око 400 наслова из Велике Британије. Госпођа Франклин и даље настоји да обогаћује колекцију кроз сарадњу са „Лисон галеријом“, „Хаузер енд Вирт“, „Блејн Садрн“, „Тејт модерн галеријом“ и другим познатим галеријама и кроз лична познанства са актерима уметничке сцене Велике Британије.

„Библиотека се стално обнавља путем поклона од стране галерија са којима сам сарађивала и чији су власници моји пријатељи, али и куповином каталога великих лондонских изложби. Настојимо и да доведемо најпознатије авангардне уметнике из Велике Британије и других земаља. Посебно бих истакла гостовање британског уметника Шона Дауера који је, у организацији Легата Франклин одржао два предавања – у Дому омладине и легату. Пракса ових предавања ће бити настављена“, напомиње госпођа Франклин.

Легат Франклин, напомиње наша саговорница, непрофитна је организација која за циљ има да оплемени младе људе, омогући им бесплатно знање, подстакне умрежавање људи сличних афинитета и пружи пример да иницијативе појединаца и те како могу допринети општем бољитку наше културе и нашег друштва.

Поред бесплатних садржаја и употребе библиотеке, Легат је организовао неколико предавања у самој библиотеци у циљу зближавања уметника и студената уметности где су се, кроз отворени дијалог размењивале идеје у више смерова. Пракса легата је да на сваке три недеље буде отворен за предавања савремених уметника, на која може да се пријави свако ко жели и ко је спреман да своје идеје и виђења подели са другима. На тај начин ствара се и један мали уметнички „кружок“, а ова иницијатива већ је наишла на добар пријем. Иначе, легат је за посетиоце отворен пет пута недељно, радним данима од 12 до 18 часова. Са каталозима, стручним часописима и другом грађом Легата Франклин корисници могу да се упознају и путем интернет адресе legatfranklin.librarika.com, а посетиоцима легата на располагању је и стручни сарадник Душан Савић.

„Легат је првенствено намењен студентима уметности, истраживачима, културном свету Београда и свима који су имали неког додира са западном, првенствено енглeском уметношћу. Желим да нагласим да је овај легат део моје велике љубави према Београду. Свих 40 година у Лондону сам сањала о повратку кући, како сам говорила, и та ми се жеља на крају и остварила. Оптимиста сам и мислим да наша земља иде напред и драго ми је ако оваквим ангажовањем могу томе да пружим и свој скромни допринос”, истиче на крају Соња Франклин.

Једна од просторија у легату Соње Франклин

Извор:

Политика

Advertisements

Posted on 5. maja 2016., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: