Advertisements

Отворена дигитална кабина ЛИР у Народноj библиотеци

Захваљући дигиталноj кабини ЛИР (Ливре ин роом) француског института у Србиjи, коjа jе отворена данас у Народноj библиотеци Србиjе, читаоци ће моћи да уживаjу у књизи на другачиjи начин – уз виртуелног глумца коjи уз музику и слику чита дело изабраног аутора.

Дигитална кабина ЛИР ће током месец дана бити смештена у Aтриjуму националне библиотеке, а како jе рецено на отварању, на таj начин ће француски институт у Србиjи у сарадњи са Народном библиотеком Србиjе понудити љубитељима књиге, као и знатижељнима, чаробно искуство.

Kако jе наведено, када се затворе врата реалне и уђе се у виртуалну стварност кабине посетилац бира књигу и превуче бар код на одређено место. У том тренутку књига се претвара у аудио – визуелног читача коjи отпочиње читање књиге.

Пред очима читача, у ушушканом простору кабине, књига се претвара у виртуелног глумца коjи уз музику и слику чита дело изабраног аутора.

Директор француског културног центра Жан-Батист Kизен истакао jе да “нисмо ту да се дивимо спољноj форми“, jер jе то кабина за проширени угођаj читања.

„Пре неколико месеци када смо разговарали о овоj кабини одмах смо рекли да она мора да дође у Београд, jер смо желили да се људи, коjи буду улазли у њу, на неки начин препусте правоj авантури и осете нови приступ читању. Tу смо да се зачудмо и уживамо у том начину читања књиге“, рекао jе Kизен.

Заменица управника Народне библиотеке Tамара Бутиган рекла jе да jе jавну инсталациjу осмислио француски уметник Жорис Mатjе у продукциjи позоришта Нове генерациjе из Лиона.

“Tо jе свакако инспирациjа, иновациjа, провокациjа, jедно ново искуство проширене реалности, проширеног читања“, оценила jе Бутиган додаjући да се са нестрпљењем очекуjе избор књига на српском.

Сваки баркод на књизи повезан jе са читањем извода уз слику, глас и музичку пратњу у траjању од четири до шест минута.

формат ове инсталациjе jе кратак и забаван, али и интерактиван, па у француском институту се надаjу да ће ЛИР допрети до публике, посебно младих генерациjа коjе се можда не окрећу спонтано књижевности.

Kњиге у кабини ЛИР одабрало jе четири аутора, Aнтоан Володин, франсоа Бон, Лорис Mираj и Лансело Aмлен, коjе jе компаниjа „Хаут ет Цоурт“ позвала како би направили своjу идеалну библиотеку од тридесетак дела.

Mатjе и његов тим ће радити неколико дана у Београду са Жан-Батистом Де Mарињиjем из позоришта Ле Студио како би снимили на француском и српском нове изводе књига коjи ће затим обогатити кабину коjа ће наставити своjе путовање.

Kњижевница из Србиjе Ивана Хаџи-Поповић прихватила jе да учествуjе у овоj авантури и одабраће неколико дела коjа она сматра да чине њену идеалну библиотеку.

Kабина ће бити отворена до 20. маjа – од понедељка до петка од 10 до 14 сати и од 15 до 19 часова и суботом од 11 до 15 часова.

Извор:

Тањуг

 

 

Advertisements

Posted on 27. aprila 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: