Advertisements

Дан планете Земље

Међународни дан планете Земље обележава данас више од милијарду људи широм света показујући подршку заштити природне средине на фестивалима, скуповима и акцијама на отвореном који се одржавају у скоро 200 земаља, међу којима је и Србија.

dan_planete_zemlje_bih21042016

Како наводе Уједињене нације, ове године обележавање дана наше планете има нарочит значај, пошто данас лидери више од 165 земаља у седишту светске организације у Њујорку потписују значајан споразум о климатским променама, који је усаглашен пре четири месеца.

У церемонији потписивања споразума, на позив француског председника Франсоа Оланда и генералног секретара УН Бан Ки Муна, учествује и председник Србије Томислав Николић.

Париски споразум, који је усвојило 195 земаља, поставља као циљ ограничење глобалног захгревања на два Целзијусова степена изнад преиндустријских нивоа, уз прелазак на такозвану чисту енергију.

Дан планете у Србији обележава Јавно предузеће „Србијашуме”, акцијом и еколошким радионицама на Авали, у којој учествују представници и ученици основних школа, са циљем да се скрене пажња на значај очувања природе, подигне ниво еколошке свести и деца мотивишу да се укључе у борбу за очување планете.

Дан планете Земље је први пут обележен у Америци пре скоро пет деценија, после погубног изливања нафте.

Установљен је 1970. године у САД, а обележава се широм света од 1992. године, када је на Конференцији Уједињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру усвојен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја.

Међународни Дан планете Земље обележава се са циљем упозорења на опасности које прете животу на земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећања потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.

Људи се подстичу да више рециклирају, волонтирају у локалним зеленим пројектима или инсталирају соларне плоче у својим кућама.

Међународни дан наше планете има своју заставу, коју је осмислио амерички заговорник мира Џон Меконел, као и своју химну, по мелодији Бетовене „Оде радости” али са речима о заштити планете, наводи британски „Мирор”.

Неке земље чак обележавају и Недељу планете Земље, седмодневним активностима и окупљањима фокусираним на светске еколошке проблеме.

Извор:

Политика

 

Advertisements

Posted on 22. aprila 2016., in Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: