Advertisements

Научите да креирате сопствену дигиталну колекцију

Бесплатни акредитовани семинар стручног усавршавања – Научите да креирате сопствену дигиталну колекцију. Обука је намењена свим стручним библиотечким радницима који имају потребу да се упознају са основним и напредним начинима креирања дигиталних колекција. Платформа LoCloud колекције омогућава брзо и лако креирање сопствене дигиталне библиотеке, музеја или архива и укључивање у портал Еуропеана. Коришћење LoCloudколекција не захтева поседовање сопствене ИКТ инфраструктуре. Производ је заснован на систему отвореног кода Omeka чији интерфејс је у потпуности доступан на српском језику.

На примеру пројекта LoCloud може се видети примена клауд технологија у библиотекама.LoCloud колекције чине врло добру основу за креирање дигиталних колекција за мале и средње институције које се баве заштитом културне баштине. Као подршка овом курсу доступни су и други производи настали током пројекта LoCloud: е-курсеви (на платформиMoodle) из области дигитализације, микроуслуге обогаћивања метаподатака као што су геокодирање, историјски називи места, употреба контролисаних речника, алати за сарадњу са Викимедијом и аутоматизовано преузимање тагова постојећих веб-сајтова са дигитализованим колекцијама културне баштине.

У оквиру пројекта LoCloud развијен је портал за подршку корисницима који у себи обједињује списак коришћених извора, е-курсеве и хелп деск.

Једнодневни курс у трајању од 6 сати (нпр. 9-15ч), одржава се у е-учионици по договору са групом. Максималан капацитет по курсу је 6-8 полазника.

Како бисмо што ефикасније искористили време препоручујем вам да се припремите у складу са упутством полазницима.

Семинар води Предраг Ђукић, помоћник директора Библиотеке града Београда.

Izvor:

Научите да креирате сопствену дигиталну колекцију

Advertisements

Posted on 16. aprila 2016., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: