Advertisements

Савремени информациони центар

У уторак, 29. марта, председник Градске општине Костолац, Иван Савић, са председником Скупштине Градске општине Костолац, Ненадом Марковићем, чланом Већа, Јеленом Илић и директорком Центра за културу Костолац, Јеленом Шаманц, посетио је костолачку библиотеку.

Циљ посете био је упознавање са новопостављеним руководиоцем, Ренатом Минић, као и упознавање са радом, плановима и проблемима и проналазак заједничких решења, како би се обогатио програм рада најзначајније институције културе у нашој општини.

0847d5211daa2cfcfde28d825aa07d5d_m

У разговору са госпођом Минић, вођена је занимљива дискусија о стању у овој установи. Договорена је сарадња са руководством Градске општине Костолац и овом приликом председник Иван Савић и председник Скупштине, Ненад Марковић, поклонили су Библиотеци две књиге са посветом.

img_1098

Након обиласка просторија Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац – одељење Костолац, председник Градске општине Костолац, Иван Савић, рекао је:

„Већ у првом контакту, упознали смо се са проблемима који муче овај простор и ове људе који раде овде, али смо исто тако и пронашли већ заједнички језик и једно решење проблема које ћемо у скоријем периоду и реализовати. Грађани су већ упознати да је Градска општина Костолац, простор Дома омладине комплентно адаптирала и да ће у једном делу тог простора бити клуб за тражење посла који смо успоставили у сарадњи са националном службом за запошљавање. Већ током месеца априла би клуб за тражење посла требало да почне са радом. Оно што је битно је да ће тај простор који броји 10 рачунара, комплетно опремљених пратећом опремом, интернетом, моћи да користе сви грађани. Један од програма је информатичко описмењавање старијих људи, као и незапослених, тако да дајемо на располагање и руководиоцу библиотеке да тај простор, у договору са Јеленом Шаманц, директорком Центра за културу и Јеленом Илић, чланом већа за културу, договори даљу сарадњу о терминима коришћења. Као и све што буде било потребно, ту смо да помогнемо. Види се да овде треба још доста улагања и да дуго времена није било издвајано средстава за оплемењивање простора. Нудим своју помоћ, да у наредном периоду заједнички пошаљемо граду Пожаревцу захтеве за обезбеђивање средстава за све оно што буде потребно и што ће овај простор оплеменити и учинити га функционалнијим.“

IMG 1084

Рената Минић, руководилац костолачке библиотеке, изразивши речи гостопримства, додала је:

„Желим да се захвалим председнику Градске општине Костолац, Ивану Савићу, на овој посети и на помоћи коју нам пружа. Библиотека у Костолцу увек је била на услузи грађанима Костолца и околине, и трудила се да пружи разноврстан, како културан, тако и образован програм. Поред обиља књига, могло се присуствовати и разноврсним културним вечерима, за које се надам да ћемо и убудуће да имамо. Имамо у плану да за наредни период више пажње обратимо на анимацију деце, да привучемо њих у библиотеку, јер сматрам да је то нешто што је примарно за све библиотеке, јер када привучете децу, ви данас-сутра имате и ученике, и старије људе, који ће наставити све до своје позне старости долазити у баш ту библиотеку. У плану нам је организовање радионице, већ смо припремили програм и објавили путем медија, позив за ликовну, библиотекарску, кројачку и за радионицу љубитеља фантастике. У плану нам је и курс информатичког описмењавања за пензионере и незапослене, да старији и незапослени добију ту прилику да се беспланто описмене, јер библиотеке су одувек биле информациони центри, и биле су те које су радиле за корист и за описмењавање народа. Тако да је то сад наша обавеза, да помогнемо у напретку технологије, да се старији и незапослени информационо описмене. Моја визија библиотеке, је да од библиотеке створим, не само место где неко може да дође да позајми књигу, већ место где може свакодневно да долази, да се културно усавршава, да задовољава све своје културне и образовне потребе. У сваком случају желели бисмо да направимо један савремен информациони центар.“

Извор:

Градска општина Костолац

Advertisements

Posted on 3. aprila 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. Srećom, sezona izbora je i možda će neko i da održi obećanje do kraja, pa umesto da finansiraju koncerte raznih pevaljki-radodajki (sa jasnom namerom da zatupljuju naciju, naročito omladinu..), ulože u ovu ustanovu i bar da pokušamo da povratimo malo duha i smisla u živote bar većine ljudi.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: